Călătoria care a schimbat faţa lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Charles Darwin a petrecut cinci ani călătorind în jurul lumii, urmând ca la final să schimbe percepţia lumii asupra evoluţiei.

În 1831, naturalistul Charles Darwin a primit o scrisoare de la fostul său profesor, Henslow, prin care află că poate pleca, împreună cu naturalistul Robert FitzRoy, într-o expediţie ştiinţifică în jurul zonei de coastă a Americii de Sud, mai exact, Ţara de Foc, Chile, Peru şi Insulele Galapagos. Darwin a plecat în expediţie la 27 decembrie 1831, la bordul navei H.M.S. Beagle, într-o călătorie care avea să dureze aproximativ cinci ani.

O lume necunoscută

În această perioadă naturalistul britanic a efectuat o mulţime de studii şi investigaţii, care au fost punctul de pornire a celui mai celebru tratat al secolului XIX, „Originea speciilor".

Începând cu 24 noiembrie, la Viasat History, puteţi urmări documentarul „Voiajul care a zguduit lumea", care reface paşii celebrului Charles Darwin în cei cinci ani de investigaţii ştiinţifice care au dus la revoluţionarea lumii.

Expediţia ştiinţifică a inclus opriri pe insula Santiago din cadrul Insulelor Capului Verde, insula Fernando de Noronha, apoi Ţara de Foc, Patagonia, Chile, chiar şi excursii în interiorul continentului.

Ajuns în Insulele Galapagos, Darwin are prilejul să studieze o lume complet necunoscută de el până atunci, precum şi să descopere o serie de vieţuitoare interesante (broştele ţestoase uriaşe, iguanele marine, aproximativ 70 de specii de păsări etc).

Itinerariul navei Beagle continuă cu mai multe insule şi arhipeleaguri din Pacific, precum Tahiti, Noua Zeelandă, urmând să ajungă şi pe continentul australian şi în Insula Tasmania.

Reîntors pe coastele Americii de Sud, Darwin are posibilitatea să studieze, pe lângă observaţiile geologice, dispariţia mamiferelor gigantice.


57 de luni de expediţie

Darwin a reuşit să adune un material vast geologic, paleontologic, zoologic, botanic, etnografic etc, observaţiile şi reflecţiile sale permiţând formularea teoriei evoluţioniste. Darwin a postulat şi o serie de teorii privind mişcarea scoarţei terestre, formarea recifilor coraligeni şi a insulelor vulcanice. El a dovedit că speciile, în timp, evoluează, la fel şi Pământul, care se modifică periodic.


Cu ajutorul reconstituirilor de epocă şi a ştiinţei moderne, documentarul „Voiajul care a zguduit lumea", de la Viasat History, reface povestea lui Darwin şi a călătoriei sale în jurul lumii, care a schimbat odată pentru totdeauna modul în care privim viaţa pe Pământ.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite