SUA intenţionează să-şi extindă loviturile aeriene în Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalţi responsabili militari americani exercită presiuni ca atacurile dronelor CIA să se extindă de la zonele tribale pakistaneze asupra oraşului Quetta, care adăposteşte conducători talibani, a afirmat luni cotidianul Los Angeles Times, păstrând secretă identitatea interlocutorilor.

Potrivit ziarului, această sugestie a creat tensiuni în cadrul administraţiei Obama, unii responsabili considerând ca nerealistă efectuarea loviturilor aeriene împotriva unei aglomerări urbane cu peste 850.000 de locuitori.

Ideea, avansată de unii militari, are scopul să exercite presiuni asupra guvernului pakistanez pentru a se arăta mai activ în vânarea talibanilor.

"Dacă noi nu o facem sau dacă noi nu avem măcar o discuţie adevărată acolo, Pakistanul riscă să nu ne ia în serios", a explicat un responsabil al administraţiei americane, citat sub acoperirea anonimatului.

"Pakistanezii trebuie să le spună talibanilor că există prea multă presiune din partea SUA şi că nu pot să-i lase să dispună de sanctuare în interiorul frontierelor ţării", potrivit lui.

În faţa unei astfel de strategii, scepticii - între care se află şi înalţi responsabili ai comunităţii de informaţii americane, potrivit cotidianului - estimează că, dimpotrivă, lovirea unui oraş de importanţa Quetta va face SUA să piardă orice sprijin pakistanez în lupta împotriva talibanilor şi a Al-Qaida.

De la preluarea puterii de către preşedintele Barack Obama, SUA şi-au intensificat loviturile aeriene în regiunile tribale din nord-vestul Pakistanului, considerate refugii pentru talibanii pakistanezi şi susţinătorii lor din Al-Qaida, suscitând resentimente antiamericane tot mai intense în ţară.

Tirul cu rachetă efectuat de un avion fără pilot american a ucis - săptămâna trecută - trei persoane şi a rănit alte trei într-o zonă tribală din nord-vestul Pakistanului.


TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite