„Lucrurile importante pentru suflet sunt gratis“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiul de la ora 5 merge bine cu „Papucul Doamnei“
Ceaiul de la ora 5 merge bine cu „Papucul Doamnei“

Laura Nureldin a migrat de la ştirile economice ale unui post de nişă către domeniul social la TVR. În prezent realizează „Papucul Doamnei“, o emisiune tip magazin despre şi pentru femei, mai aproape de sufletul, dar şi de pregătirea ei profesională.

Adevărul TV: Când ai demisionat de la The Money Channel ai spus că te retragi din presă. Ce te-a determinat să revii asupra deciziei?

Laura Nureldin: Când am demisionat, am spus că Money Channel va fi ultimul meu loc de muncă în presă. Aşa a şi fost. Nu sunt angajată a Televiziunii Române, în acest moment avem o colaborare  - de durată, sper eu - pentru emisiunea „Papucul Doamnei".

Fostul management te-a nemulţumit. Cum e managementul la TVR şi cum este echipa cu care colaborezi?

Turnul Televiziunii e aşa de înalt... La management nu am ajuns. Încă. Cât despre echipa cu care lucrez, atât producătorul, cât şi realizatorul emisiunii sunt două Doamne. Nu este o eroare de tipar, sunt Doamne cu „D" mare. Pe Gabriela Avram am cunoscut-o la începutul carierei mele în televiziune, când am venit să lucrez la jurnalul în engleză de la Realitatea Tv, unde ea deja prezenta ştirile. Iar pe Mihaela Ivan am întâlnit-o la The Money Channel, unde a fost editor. E o lume mică şi rotundă, ăsta-i adevărul. Şi e bine aşa.

Ai terminat psihologia şi sociologia şi acum gestionezi un format care-ţi permite să accesezi cunoştinţele tale în domeniu. În afară de rolul de prezentatoare, ce alte sarcini îţi revin în emisiunea „Papucul Doamnei"?

Pentru mine e ceva complet nou. Ştiu că sună un pic ciudat, dar, crede-mă, e o diferenţă ca de la cer la pământ între pupitrul ştirilor, indiferent de televiziune, şi filmările făcute în locuri transformate ad-hoc în platou. Îmi redescopăr picioarele, gestica, reînvăţ să mă folosesc de corpul meu ca de o unealtă, aşa cum fac actorii. Da, e ceva actorie în treaba asta. Sunt texte pe care le înveţi, le adaptezi, le interpretezi. Nu le spui. Improvizezi. Vorbeşti liber. Te joci. Vezi? Acum înţelegi de ce nu îl privesc ca pe un loc de muncă?

Condiţia femeii moderne în societate este un subiect fierbinte şi delicat. În ce mod sunt abordate temele de interes general pentru femei şi care este, în fond, scopul acestei emisiuni?

La „Papucul Doamnei" te uiţi ca să afli lucruri. Dar nu ca la ştiri, sec. Nu. Afli mărturii, poveşti de viaţă, ţi se reamintesc legende, frânturi de istorie, dar şi realităţi ale lumii de azi. Pe care poate că nu le mai vezi, deşi treci pe lângă ele zilnic.

Trăim sau nu într-o lume a bărbaţilor?

Cred că trăim într-o lume a oamenilor. Ceea ce nu e neapărat un lucru bun. Îmi amintesc că un personaj negativ din „Matrix" spunea că suntem cea mai mare nenorocire care a lovit planeta.

Cum este femeia modernă din România azi, cum o descrii tu?

Aşa cum era şi acum 100 de ani, doar că acum există Botox. Glumesc... şi nu prea. În termeni de mentalitate, nu s-au schimbat foarte multe.

Ce crezi că-i lipseşte ca să semene mai bine cu femeia din Occident?

Un Black American Express. Femeile din România trebuie să înveţe să se preţuiască. Atenţie, asta nu înseamnă că trebuie să fie egoiste! Dimpotrivă. Dar, dacă nu ai grijă de tine, atunci nu prea poţi avea grijă nici de cei dragi, nu? Spiritul de sacrificiu e înălţător, dar nu şi atunci când îl iroseşti pe nimicuri. Româncele trebuie să înveţe să aibă grijă de ele, de la sănătate şi până la înfăţişare. Dar, pentru asta, în România zilelor noastre, cam trebuie să câştigi la LOTO.

La ce ajută emanciparea femeii după părerea ta?

Încerc să citez din memorie o chestie tare deşteaptă spusă de Old Will (Shakespeare, pe numele de scenă): „Femeia nu a fost făcută din creier, ca să fie superioară. Nu a fost făcută din talpă, ca să fie călcată în picioare; a fost făcută din coastă. De lângă inimă, ca să fie iubită, protejată şi egală." Hmmm?

Care crezi că sunt cele mai grave greşeli pe care le fac femeile în prezent?

Uită să fie femei. Chiar dacă poţi să faci singură toate lucrurile astea, permite-i bărbatului să-ţi pună haina pe umeri, să-ţi deschidă uşa, să-ţi aprindă ţigara, să-ţi ofere mâna când cobori din maşină... O să se simtă bine. Şi garantez că şi tu, chiar dacă acum pufneşti.

Mulţi spun că femeia a pierdut mult atunci când şi-a câştigat dreptul de a fi egală cu bărbatul, că a militat bine pentru un scop strâmb (practic şi-a asumat şi mai multe responsabilităţi). Tu eşti de acord cu ei?

Zilele trecute citeam o glumiţă care spunea că femeile care vor să fie egale cu bărbaţii... nu sunt ambiţioase. Acu' pe bune, să ai un job mi se pare o chestie mult mai relaxantă decât să fii casnică. Ăla e un job din care nu poţi să-ţi iei liber. Aşadar, cred că femeile obosiseră când şi-au cerut dreptul la muncă.

 Este femeia de azi mai pragmatică decât cea de dinainte de criză sau lipsa romantismului la vremuri de restrişte e doar un mit?

De când romantismul costă bani? Sigur că banii te ajută, dar partea cea mai bună a crizei e că lucrurile cu adevărat importante pentru suflet sunt gratis. Nu vin de la Guvern, nici de la FMI.

Ce te deranjează cel mai tare la mentalităţile şi la comportamentul bărbaţilor faţă de femei?

Dubla măsură. Aplicată la orice, de la relaţii, la şofat. Dacă el are o gaşcă de „admiratoare", e un Don Juan. Dacă ea are un grup de „fani", e paraşută. Deci el e seducător, ea e promiscuă. Dacă o femeie conduce mai agresiv, e trimisă la cratiţă, dacă un bărbat îţi taie faţa, e curajos.

Ce te nelinişteşte cel mai tare legat de mentalităţile şi comportamentul femeii moderne faţă de familie/cămin?

Nu pot să spun că mă nelinişteşte ceva anume... Fiecare e dator să-şi trăiască viaţa aşa cum crede de cuviinţă. Cred că familia e importantă, dar nu trebuie să uiţi că şi tu eşti.

Ce crezi despre divele mioritice şi de unde această manie/obsesie a adolescentelor de a deveni faimoase cu orice preţ, această nevoie permanentă a unora de a se valoriza în ochii celorlalţi? Ţine de lipsa educaţiei sau doar de cea a încrederii în sine?

Păi, nu par să ducă lipsă de încredere în sine... Iar educaţie au primit, doar că nu aia pe care am primit-o noi. Nu e un complex de inferioritate, dimpotrivă, de superioritate. Oamenii ăştia chiar cred despre ei înşişi că sunt calea, adevărul şi viaţa.  Şi, când atâţia le dau dreptate, de ce n-ar crede?!

Să vorbim despre dragoste. Iubeşti?

Da.

Crezi în „never ending story" sau dragostea veşnică e reală doar în basme?

O să râzi, dar cred...

Ce e mai important pentru tine într-o relaţie de iubire?

Păi... iubirea, nu? Pentru că, atunci când iubeşti şi eşti iubit, descoperi că eşti o persoană mult mai bună decât credeai.

Crezi în căsătorie?

Cred în legăturile care se strâng dincolo de o bucată de hârtie şi una de metal. Dacă legăturile astea se concretizează şi aşa, cu atât mai frumos.

De ce crezi că emanciparea a adus cu sine creşterea numărului de divorţuri?

Pentru că nu mai există acel „vai, ce-o să zică lumea..."

Ce teme şi ce invitaţi vei avea în ediţia de luni, 8 noiembrie?

Eu zic să-ţi faci un pic de timp la 17.30 şi să vezi cu ochii tăi... 

Laura Nureldin
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite