Fără prompter, la meteo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Soare, vedeta responsabilă cu rubrica meteo la TVR, susţine că se vede prezentând vremea toată viaţa. Deocamdată, vara aceasta ne va transmite prognoza chiar de pe litoral, în emisiunea „Întâlnire la malul mării“, de la TVR 2.

Adevărul TV: Cristina, ne poţi spune mai multe despre viaţa ta, pentru cei care nu te cunosc?  Ai fraţi, surori, iubit, soţ, copii?

Cristina Soare: Părinţii mei îmi sunt prieteni înainte de toate. Sunt cei care mă iubesc necondiţionat. Am trăit cea mai frumoasă copilărie într-un sat din Buzău, la bunici, împreună cu sora mea. Timp de şapte ani nu m-am desprins de colinele zonei, de aerul curat şi de educaţia de la ţară, care mi-a prins bine! Am un iubit şi atât!

Cine te-a îndemnat să îţi îndrepţi cariera spre TV şi în ce conjunctură s-a făcut intrarea ta în domeniul televiziunii?

Eram în anul II la Facultatea de Jurnalism şi deca-nul facultăţii m-a trimis în practică la TVR. Am ajuns  pe holurile televiziunii, căutând camera 512. Trebuia să merg la redacţia „Copii-tineret", condusă de Mioara Negrescu. Aşa a început totul: cu emisiuni pentru cei mici, la care am lucrat în spatele camerelor, şi cu alte programe TV dedicate copiilor. Mai târziu am ajuns la rubrica meteo. Am auzit că se face un casting pentru un post de prezentator meteo, în cadrul emisiunii „Trezirea la apel". Siguranţa că o să mă descurc m-a calificat pentru un început care durează de aproape trei ani.

Spre ce tinzi, având în vedere că pentru multe vedete rubrica meteo e doar un pas spre altceva?

Tind spre performanţă, dar tot la meteo. Pentru mine şi asta poate fi o meserie pe viaţă. Nu înseamnă că mă autolimitez şi nu aş încerca şi alte tipuri de emisiuni, însă am răbdare, toate se întâmplă la vremea lor.  

Tehnic vorbind, care ţi se pare cea mai complicată parte la prezentarea meteo?   

E simplu dacă priveşti din exterior. Trebuie să mă ocup de partea grafică, să interpretez hârtiile, să-mi redactez textele într-un limbaj cât mai neechivoc. Este foarte important ca telespectatorul să conştientizeze că informaţia pe care o ofer este cea corectă şi acest lucru se întâmplă printr-o bună şi actualizată documentare şi, mai ales, prin faptul că prezint rubrica meteo ca pe un discurs liber, fără prompter.  

Crezi că numele poate influenţa viaţa unui om? Eşti o persoană solară, veselă?

Sunt o persoană care iubeşte tot ceea ce înseamnă strălucire, căldură, frumuseţe. Cred că nimic nu este întâmplător şi că unele accidente pe care ni le rezervă destinul sunt de bun augur.

Cum te-ai descrie, cu bune şi rele, pentru cei care nu te cunosc?


Mi-e destul de greu să vorbesc despre mine. Am destule defecte pe care le ştiu şi încerc să mi le corectez, nu mă deranjează când mi se dau sfaturi bune cu privire la meseria mea, cred că e de datoria  noastră să învăţăm câte ceva din fiecare întâmplare. Mă străduiesc ca nicio zi să nu semene cu celelalte. Desigur, toate acestea în limita bunului simţ şi a principiului „Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face".

Ţi s-a întâmplat să fii „apostrofată" că previziunile n-au fost cele corecte?

Da! Lumea te percepe ca pe un meteorolog. Noi suntem oameni de televiziune, care transmitem o informaţie prelucrată.

image

Cum a fost perioada în care prezentai emisiunea pentru copii? Cum e să lucrezi cu cei mici, nu sunt greu de ţinut în frâu?

Emisiunile pentru copii au constituit debutul meu în televiziune. E foarte dificil să lucrezi cu copiii, dar zâmbetul lor şi dorinţa involuntară de a-i bucura pe cei mari, chiar şi prin năzbâtiile lor, nu fac decât să mă încânte. Îmi plac foarte mult copiii, am o nepoată de 10 luni pe care o iubesc enorm şi am ajuns să trăiesc acest sentiment şi datorită experienţei pe care am acumulat-o jucându-mă cu toţi copiii alături de care am făcut emisiuni. Mai presus de orice, sunt un om ludic, cred că aş putea oricând să fac emisiuni pentru pici. 
  
Ce ai vrea să mai faci în TV?

Am constatat că de fiecare dată, pentru mine, planurile pe termen scurt au fost cele mai bune. Profit de ocazia ce mi se iveşte, mă gândesc cu responsabilitate în ce măsură pot crea un produs de calitate.

Se spune că cine ajunge în TVR şi-a asigurat jobul pentru toată viaţa...

Problema se pune altfel: cât munceşti să ajungi în TVR. Nu vreau să spun că în TVR se ajunge mai greu sau mai uşor decât în alte televiziuni, nici că aici oamenii sunt mai profesionişti decât în alte părţi. Cred că este o lecţie general valabilă că, oriunde ai fi, numai printr-o atitudine perseverentă şi asumată poţi să-ţi creezi o stabilitate profesională.

Când erai micuţă, ce îţi doreai să ajungi?

Mama îşi dorea să mă vadă doctoriţă, iar tata fotbalist. Pentru a-i mulţumi pe amândoi, am decis să mă fac jurnalist. Sunt mai degrabă o fire pragmatică decât una artistică. La ţară, când mă jucam cu ceilalţi copii, eu organizam toate jucăriile. Eram o contabilă printre pici. Nu mi-a prins rău, pentru că am devenit o persoană echilibrată şi capabilă să mă descurc în orice situaţie. 

Ce-ţi place să faci când nu eşti la job?

Chiar îmi place mult timpul petrecut la job, dar asta nu înseamnă că nu mă văd cu cei dragi sau nu am activităţi pentru sufletul meu.  Mai degrabă merg la sală  decât la shopping,  mai degrabă dau o tură cu rolele prin parc decât să mă uit la televizor. De asemenea, prefer să mănânc o îngheţată în loc de baton dietetic. Am multe cunoştinţe, dar puţini prieteni. Şi aş călători oricând, oriunde, dar nu cu oricine.   

Ce gen de muzică îţi place? Şi ce filme bune ai mai văzut în ultima vreme?

Nu conduc fără să ascult Sting, Michael Bolton, Alessandra Ammoroso, Direcţia 5, Holograf.  Îmi plac filmele care au o poveste, în care mă pot regăsi, de unde pot să învăţ ceva şi care îmi dau trăiri pe care nu le-am mai cunoscut. M-am distrat copios săptămâna trecută, când am fost la filmul „Sex & City 2".

Ce urmăreşti la TV?

Urmăresc toate rubricile meteo. Dimineaţa mă uit la prima ediţie a ştirilor, iar în rest, prefer canalele de hobby străine.  

La ce emisiuni nu poţi să te uiţi şi pe care nu le-ai recomanda nimănui?

Teoretic vorbind, fiecare emisiune are un public - ţintă şi, în acelaşi timp, avem dreptul şi libertatea de a ne bucura de telecomandă.

Ai concediu în vara aceasta? Încotro vei evada şi cu cine?

Evadarea va fi la Neptun, pe plaja „Întâlnirii de la malul mării", care se va difuza pe TVR 2, de luni până vineri, de la ora 10.15. Alături de Cosmina Păsărin şi de Dalia Puşcă, voi fi alături de telespectatori şi de publicul de pe litoral cu multe informaţii proaspete despre vreme. Iar în septembrie, intenţionez să plec împreună cu iubitul meu în Florida, la sora şi nepoata mea.

Carte de vizită

Cristina, în emisiunea „Portativul Piticilor“



În 2004,  Cristina a fost coprezentator la „H-ora prichindeilor", apoi prezentator şi redactor al emisiunilor „Premianţii", „Five O' Clock" şi „Îngeraşii". A prezentat Revelionul 2009-2010, desfăşurat în Piaţa Constituţiei.

A fost redactor şi reporter pentru o serie de producţii ale TVR („Eşti femeia perfectă?", „Start în viaţă", „Cişmigiul copiilor", „Super trupa"). Din 2008, este prezentator al rubricii Meteo, în cadrul jurnalului „Trezirea la apel". Iar din 2009, prezintă rubrica Meteo în cadrul Telejurnalului de weekend, la TVR 1.

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite