„TVR mi-a oferit o oră mai bună de emisie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moise Guran afirmă că nu se erijează în economist, ci doar încearcă să le comunice oamenilor soluţiile oferite de alţii
Moise Guran afirmă că nu se erijează în economist, ci doar încearcă să le comunice oamenilor soluţiile oferite de alţii

A reuşit să transforme emisiunile cu profil economic într-o experienţă „digerabilă” pentru profanii în ale economiei. După ce a părăsit „Antena 3“, unde a prezentat  „BizBazar“, Moise Guran vă dă întâlnire la TVR 2, de luni până vineri, de la ora 19.00,  cu „Ora de business“.

Adevărul TV: Cum devine o emisiune cu teme destul de aride, în accepţiunea generală, una foarte vizionată?

Moise Guran: Păi renunţăm la păsăreasca tradiţională, desfacem lucrurile pe bucăţi şi le spunem pe înţelesul tuturor. Mai condimentăm cu ironie, asezonăm cu umor, după gust, şi o punem la cuptor 48 de minute fix. Aceasta este reţeta „Orei de Business". Se serveşte seara, pe îndelete, după ce ai terminat o zi agitată şi vrei să ştii cum o vei face pe cea de mâine. 

Cât a trebuit să munceşti ca să înţelegi şi să le poţi explica şi altora mecanismele pieţei româneşti şi mondiale?

Nu foarte mult. Eu sunt jurnalist de meserie, nu economist. Deci ceea ce fac eu nu este să găsesc soluţii magice la probleme de premiul Nobel, ci să comunic cu oamenii soluţiile altora.

TVR a devenit destinaţia mai multor oameni de televiziune, plecaţi de la posturi comerciale. Este postul public de televiziune o destinaţie mai sigură, mai permisivă?

Nu ştiu. Eu am ales TVR pentru că mi-a oferit o oră mai bună de emisie.

Ai luat cu tine la TVR 2 toată echipa alături de care ai lucrat la Antena 3. E o responsabilitate destul de mare. De ce crezi că te-au urmat oamenii? Mai ales că postul Antena 3 începea să prindă puteri în contextul rivalităţii cu o Realitate tot mai şubredă.

 Pentru că şi pentru ei, ca şi pentru mine, contează mai puţin postul şi mai mult produsul. Adică emisiunea. Sunt printre ei oameni care au lucrat de la început la „BizBazar". De la prima emisie. Aveau orgoliul unui produs bun. Crezi că le-a plăcut atunci când emisiunea a fost scoasă din prime-time pentru a face lor încă unui talk-show politic? Crezi că puteau să înţeleagă de ce? Deci care-i treaba cu lupta zecimală pe audienţe dintre Realitatea şi Antena 3? Astea sunt orgolii de patroni. Noi, profesioniştii de televiziune, avem alte ţinte.

De când lucrezi în presă şi în TV au făcut vreodată patronii presiuni ­editoriale asupra ta?

Nu.

Prin ce diferă „Ora de Business" ­de „BizBazar"?

În esenţă, prin nimic. Are alt nume, altă grafică şi altă oră de difuzare.

Se intră greu la TVR? E la fel de ofertantă financiar ca o televiziune privată? Eşti angajat sau colaborator independent?

Sunt producător independent. Am participat la un concurs de formate în septembrie. Nu ştiu cum se intră la TVR, pentru că nu am intenţionat nicio clipă să mă angajez şi nici acum nu intenţionez asta. Despre bani ce să îţi spun, la TVR emisiunea costă cam cât costă şi la Antenă. Cei de aici cred că au înţeles însă mai bine cum trebuie vândută. Adică finanţată.

Câtă luciditate, atâta dramă; conştient fiind de haosul în care plutim, ca naţie, cum îţi vezi viitorul? Îl vezi în România?

Da, categoric da. Nu îmi pot face planuri de plecare cu un copil de 10 ani, care merge deja de trei ani la şcoală în România. Ar însemna să îmi bat joc de el.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite