Caznele sufletului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Poenaru (Marcel Iureş), rezistând tentaţiei „Nora“ (Maria Dinulescu)
Andrei Poenaru (Marcel Iureş), rezistând tentaţiei „Nora“ (Maria Dinulescu)

Poveşti de viaţă în care se poate regăsi oricine, un scenariu inteligent şi actori foarte talentaţi, acestea sunt ingredientele serialului „În derivă“, care începe luni seară, de la 20.30, la HBO.

Primul serial de ficţiune realizat de HBO în România îl are ca protagonist central pe Marcel Iureş, în rolul unui psihoterapeut, Andrei Poenaru, care încearcă să-şi trateze cât mai bine pacienţii, în vreme ce propria-i viaţă particulară îi pune probleme serioase.

Producţia este adaptată realităţilor şi limbajului românesc după serialul israelian „Be Tipul", care a obţinut o serie de premii ale Academiei Israeliene de Televiziune. După succesul israelian, drepturile de difuzare au fost cumpărate de HBO SUA, care a produs „In Treatment", cu Gabriel Byrne în rolul principal.

Şedinţa de psihoterapie este doar un pretext pentru prezentarea captivantă a poveştilor de viaţă, în care se poate regăsi orice telespectator.

În fiecare zi, de luni până vineri, au loc patru şedinţe individuale între psihiatru şi pacienţii săi, urmate de vizita periodică a doctorului la propriul său terapeut. Scenariul este inteligent, realist conceput (actorii l-au respectat întru totul) şi fiecare mică poveste se transformă într-un vulcan emoţional pe măsură ce întrebările sunt puse, iar firul poveştii devoalat.

În economia serialului, fiecare pacient are un rol extrem de important, practic, el devenind personajul principal în episodul care îi este dedicat. Nora (Maria Dinulescu), Victor (Vlad Zamfirescu), Diana (Maria Mitu), cuplul Ruxandra-Tudor (Andreea Bibiri-Bogdan Dumitrache) s-au identificat extraordinar cu personajele lor. Într-atât încât simbioza a fost perfectă: „L-am simţit pe Bogdan ca pe un soţ! ", a declarat Andreea Bibiri. 

Furiile, ezitările, angoasele, trăirile exprimate uneori cursiv, alteori sacadat, reuşesc să ţină telespectatorul cu sufletul la gură, până la final, ceea ce este meritul unei echipe care a funcţionat ca o maşină perfect asamblată. Este remarcabil că un dialog între două personaje, pe tot parcursul unui episod, poate echivala, fără probleme, cu un fir epic complex. Nici umorul nu lipseşte din economia serialului, un umor care ţâşneşte uneori la pachet cu cinismul, mai ales în cazul personajului Victor, interpretat credibil de Vlad Zamfirescu. 

Dincolo de jocul impecabil al actorilor consacraţi, este remarcabil rezultatul actoricesc al Mariei Mitu, o tânără debutantă în ale actoriei, care o interpretează pe Diana, o gimnastă de performanţă, maturizată înainte de vreme. Este şi cazul care l-a emoţionat cel mai mult pe Marcel Iureş:

„Cel mai mult m-a impresionat copila. Ca om şi ca actor, i-am purtat de grijă. Am crescut în afara Bucureştiului, la ţară, şi am auzit de multe ori vorba asta: «Îţi duc grija, măi copile!». Şi ea s-a transformat în metafizică pură la Shakespeare: când Richard al II-lea spune: «Grija mea e că-mi pierd grijile!». Nu e problemă de coroană, ci de viaţă. Viaţa noastră e un şir nesfârşit de griji. Dacă am avea grijă de noi, de ceilalţi, probabil că ar fi şi mai puţină suferinţă şi boală pe lume".

Primul episod al serialului este dedicat cazului Nora, o tănără cu probleme emoţionale severe, caustică, senzuală şi foarte inteligentă, care îl face pe psihoterapeutul ei să se îndrăgostească; un personaj care i-a dat emoţii actriţei, tocmai pentru că este foarte diferit de felul ei de a fi.

„Nu este o femeie cu care să ies la un suc, pe care să o plac, dar a fost personajul meu, a trebuit să înţeleg ce a făcut-o atât de agresivă şi de lipsită de curajul de a-şi recunoaşte sentimentele. Am umanizat-o. Am vrut ca publicul să nu fie şocat de aparenţe, ci să o înţeleagă.  Ştiam că va fi un personaj foarte bun sau primul meu personaj mediocru. Şi mi-a fost teamă. Datorită Norei am învăţat câtă nevoie ai de blândeţe ca să poţi să trăieşti".

Cum se vor descurca pacienţii cu viaţa lor încâlcită şi cum va face faţă doctorul Poenaru asaltului Norei veţi putea afla începând de luni, 6 decem­brie, pe parcursul a 45 de episoade.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite