Cinema-recomandări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criticul de film Cristi Mărculescu vă recomandă...

Thirst

Titlu original: Bakjwi

Un film bizar, un horror asiatic de calibru, care a stârnit discuţii la Cannes, şi o ecranizare deosebit de libertină, stranie şi tenebroasă a unui roman semnat de Émile Zola. „Thérèse Raquin" serveşte doar ca punct de pornire pentru filmul lui Chan-wook, iar „bestiile umane", pe care le-a descris Zola, devin vampiri de-a dreptul. Povestea rămâne, în linii mari, aceeaşi: un chiriaş începe o aventură cu nora gazdei sale. Bătrâna gazdă şi fiul acesteia nici nu bănuiesc că urmează să cadă victime uneltirilor cuplului adulterin, a cărui pasiune degenerează în demenţă criminală.

În adaptarea coreeană, lucrurile sunt destul de diferite. Protagonistul, Sang-heyon, preot îndrăgit de consătenii săi, a devenit vampir, ca urmare a unor nobile experimente medicale (pentru eradicarea unui virus asemănător Ebolei), pentru care s-a oferit voluntar. Găzduit de bătrâna Ra, preotul luptă şi cu tentaţiile carnale, dar mai ales cu pornirile vampireşti. Cedează însă farmecelor tinerei plictisite de un mariaj anost şi, ambii deveniţi vampiri, constată că pasiunea cuplată cu foamea de sânge se transformă în ceva monstruos, criminal şi incontrolabil.

Chan-wook nu face rabat nici de la sânge, nici de la secvenţe de sex, iar filmul inegal, rupt între tenebrele sufletelor damnate, excelent redate vizual, şi momentele de caricaturizare grotescă, are ca atuuri eleganţa imaginilor şi profunzimea psihologică demnă de romanul care l-a inspirat. „Thirst" este foarte departe de standardele americane ale filmului de groază, implicaţiile supranaturale sunt tra­tate într-o manieră rece, iar amorul murdar al protagoniştilor este în egală măsură veridic redat şi repugnant.

Regie : Chan-wook Park; Distribuţie: Kang-ho Song, Ok-bin Kim, Hae-sook Kim, Ha-kyun Shin

Iron Man - Omul de oţel 2

Titlu original: Iron Man 2

Creatorul „Omului de Oţel" a avut ca sursă de inspiraţie seria de benzi desenate şi filmul omonim produs de Studiourile Marvel. Dacă în prima parte am avut de-a face cu un supererou cu identitate necunoscută, iată că, în „Iron Man 2", salvatorul este recunoscut oficial în persoana inventatorului miliardar Tony Stark.

Acesta s-a „ascuns" în spatele armurii „Omului de Oţel" şi, cu ajutorul ei, a încercat să ducă la bun sfârşit misiunea de a proteja omenirea. Pentru că guvernul doreşte să intre în posesia echipamentului imbatabil, Tony opune rezistenţă, încercând să evite un dezastru. Temerea că armura va ajunge pe mâini greşite este foarte aproape de a se adeveri. Însă, când alcoolul pune stăpânire pe Tony, James Thodes trebuie să-i ia locul, dar acesta nu este mulţumit până nu devine „War Machine".

Regie: Jon Favreau; Distribuţie: Robert Downey Jr., Don Cheadle, Jennifer D. Johnson, Mathew Lorenceau, Karim Saleh, Anya Monzikova, Leslie Bibb, Stan Lee, Samuel L. Jackson

Ultimul cântec

Titlu original: The Last Song

"Ultimul cântec" este o altă poveste descrisă în cărţile autorului Nicholas Sparks. Cine nu cunoaşte bestsellerurile celebrului scriitor? „The Notebook" şi „A Walk to Remember" sunt două dintre ele. Ecranizările lor au avut efectul scontat, şi pentru că scrierile lui Sparks au fost completate de interpretările actriţelor Rachel McAdams şi Mandy Moore.

În „Ultimul cântec", personajul principal este jucat de tânăra cântăreaţă Miley Cyrus, cunoscută din filmul „Hannah Montana". Scepticii spun că distribuirea acesteia în rol principal nu este cea mai bună alegere, iar de un succes de calibrul ecranizărilor mai sus numite nici că poate fi vorba. Dar interpretarea lui Miley, în rolul tinerei încercate de viaţă care îşi „regăseşte" tatăl înstrăinat, este una demnă de admiraţie.

Regie: Julie Anne Robinson; Distribuţie: Miley Cyrus, Greg Kinnear, Bobby Coleman, Liam Hemsworth, Hallock Beals, Kelly Preston, Nick Lashaway

Dark Country

Titlu original: Dark Country

Thrillerul îi are ca protagonişti pe Dick şi Gina, doi tineri care trebuie să supra­vieţuiască ororilor la care îi supune un criminal. Povestea lor frumoasă, începută în Las Vegas, se transformă din luna de miere într-un coşmar. Decişi să-şi petreacă primele zile ale căsniciei călătorind de-a lungul şi de-a latul Statelor Unite ale Americii, tinerii accidentează un bărbat misterios.

Pentru a-i salva viaţa, Dick şi Gina îşi continuă drumul, aşezându-l pe acesta, mutilat şi plin de sânge, pe bancheta din spate a maşinii. Hotărârea lor de a-l salva se transformă pe parcurs într-o dorinţă aprigă de a-l vedea mort. Individul misterios se întoarce împotriva lor şi îi supune unor teste de supravieţuire greu de imaginat. Prin urmare, tinerii căsătoriţi trebuie nu doar să piardă urma „victimei", dar şi să scape curaţi în faţa poliţiei.

Regie: Thomas Jane; Distribuţie: Thomas Jane, Lauren German, Ron Perlman, Chris Browning, Con Schell, Rene Mousseux, Nikki Kelly, Aynn Kirby, Jonathan Lund

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite