Cinema-Recomandări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul din nori s-a sfărâmat
Castelul din nori s-a sfărâmat

deLisbeth (Noomi Rapace) şi tatăl său (Georgi Staykov) ajung în acelaşi spital din Stockholm. Dar Lisbeth este acuzată de tentativă de omor (asupra tatălui), o grupare din SAPÖ vrea să îl lichideze pe periculosul spion rus Zalachenko şi Niedermann (Micke Spreitz) este în libertate.

Castelul din nori s-a sfărâmat

Titlu original: Luftslottet som sprängdes

Regia: Daniel Alfredson; Distribuţie: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Anders Ahlbom, Micke Spreitz, Georgi Staykov

Dacă nu ştiţi cine sunt cei deja menţionaţi, care sunt legăturile dintre ei şi, mai ales, cât de mare este miza evenimentelor, nu aveţi prea mare lucru de reţinut din thrillerul cu spioni bătrâni, spitale şi un ziarist care încearcă să salveze din ghearele conspiratorilor o jună rebelă. Dacă aţi citi cărţile (sau aţi văzut ecranizările) din trilogia „Millennium" a suedezului Stieg Larsson aveţi toate motivele să faceţi un drum spre cinema. Sfărâmarea castelului din nori încheie ancheta jurnalistului Mikel (Michael Nyqvist) şi finalizează răzbunarea lui Lisbeth.

Filmate corect, fără vreun artificiu vizual, manevrele de spionaj şi tergiversările din a treia carte a lui Larsson păstrează intact esenţialul: ambalajul de thriller în care suspansul, fără a atinge culmi nebănuite, reuşeşte să ţină spectatorul alert. Scenaristic vorbind, avem de-a face cu o puternică grupare secretă din trecut care este dispusă la orice sacrificii pentru a-şi acoperi urmele, cu o protagonistă în plină recuperare după ce a primit un glonte în cap şi cu un jurnalist foarte uman (şi, prin urmare, aflat într-un foarte mare pericol).

Daniel Alfredson găseşte modul just de a reda caracterul de „roman popular" al trilogiei: povestea decurge firesc, iar durata destul de mare a filmului permite actorilor să aprofundeze personajele. Un produs conceput strict pentru cititorii romanelor şi  pentru spectatorii primelor două filme din serie.

Despre alte mame

Titlu original: Despre alte mame

Câţiva tineri cineaşti vor să realizeze un documentar despre oameni care aşteaptă. Locul ideal pentru a surprinde chipuri, poveşti şi stări este o gară. Decişi să finalizeze filmările într-o singură zi, cei cinci lucrează până târziu în noapte. Pe măsură ce timpul trece, fiecare dintre protagonişti este influenţat în moduri neaşteptate de evenimentele din staţie.

Pauzele şi pregătirile de filmare devin momente de confesiune, în care fiecare membru al echipei scoate la iveală momente speciale din viaţa sa, fie că este vorba de relaţia cu părinţii, de copilărie sau de profesie. Martori ai unui eveniment ce intră sub incidenţa poliţiei, tinerii trebuie să îi lase pe oamenii legii să vadă ce au filmat cât au stat în gară. Poliţiştii sunt şi cei care le oferă cheia unei interpretări surprinzătoare. 

Regie: Mihai Ionescu, Tiberiu Iordan; Distribuţie: Marius Cordoş, Gavril Pătru, Lia Bugnar, Mihai Baranga, Ana-Ioana Macaria, Silviu Geamnănu, Robert Radoveneanu

Sorocul

Titlu original:  Due Date

Premiat anul acesta cu un Glob de Aur pentru performanţa din Sherloch Holmes (continuarea filmului cu același nume a început deja să se filmeze), Downey Jr.  intră de această dată în pielea lui Peter Highman, un viitor tată care se pregătește să întâmpine cum se cuvine venirea pe lumea a copilului său.

Peter se grăbește să găsească o cursă aviatică spre casă, pentru a-i fi soţiei alături în momentul nașterii, dar bunele sale intenţii sunt date peste cap după ce îl întâlnește pe actorul în devenire Ethan Tremblay (Zach Galifianakis).

Forţat de împrejurări să parcurgă drumul alături de acesta, eroul nostru va deveni pionul întâmplător într-o excursie de-a lungul și de-a latul întregii ţări. În tot acest timp, vor fi distruse numeroase prietenii, multe mașini și nervii întinși la maximum ai lui Peter.

Regie: Todd Phillips;  Distribuţie: Robert Downey Jr., Jamie Fox, Zach Galifianakis, Emily Wagner, Matt Walsh, Lil Mirkk, Joel Gavin Glazer.

Medalia de onoare

Titlu original: Medalia de onoare

Ion (interpretat de Victor Rebengiuc) are 75 de ani, e căsătorit cu Nina şi are un fiu, Corneliu, emigrant în Canada. O piatră de moară apasă sufletul acestui bătrân, respins şi judecat cu asprime atât de soţie, cât şi de copilul său pentru o faptă din trecut. În 1989, acesta anunţase miliţia despre intenţia lui Corneliu de a fugi din ţară.

Pentru a recâştiga aprecierea familiei, Ion nu ezită să devină impostor, după ce primeşte prin poştă, dintr-o eroare, o medalie acordată cu prilejul aniversării a 50 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Mecanismele emoţionale care au dus la această decizie sunt dezvăluite pas cu pas în peliculă. Iubire, dezamăgire şi realităţi sociale ale istoriei recente sunt ingredientele acestui film tulburător şi amar.

Regie: Peter Cătălin Netzer; Distribuţie:  Camelia Zorlescu, Victor Rebengiuc, Constantin Drăgănescu, Gabriel Spahiu, Mircea Andreescu, Mimi Brănescu.

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite