Cinema-Recomandări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bine cotat regizor al Hollywood-ului (şi la capitolul încasări, şi de către criticii de film americani) a primit un cec în alb după succesul fulminant al celui mai recent film cu „Batman“. În urma lui, a rezultat „Începutul“, un thriller metafizic plin de staruri, de efecte speciale şi cu un buget de „numai“ 200 de milioane de dolari.

Începutul

Titlu original:   Inception

Premiza aleasă de Nolan este deosebită: Cobb (DiCaprio), un hoţ de informaţii confidenţiale „extrase" din visele unor importanţi afacerişti, este plătit regeşte de către Saito (Watanabe) pentru o misiune specială. De data aceasta Cobb nu trebuie să spioneze mintea magnaţilor, ci trebuie să implanteze o idee în subconştientul unui rival de-al lui Saito.

Nolan lucrează pe multiple planuri: dincolo de latura vizuală spectaculoasă (unde totul este permis, pentru că mare parte a filmului are loc în imaginaţia onirică) se ascund şi trimiteri spre mitologia Greciei antice (Orfeu şi Euridice, Tezeu şi Adriana şi labirintul minotaurului), elementele clasice ale filmului cu spioni, şi o poveste de dragoste (cu frumoasa Cotillard, amintire malefică a unei foste soţii pierdute din motive ce vor fi elucidate).

Toate acestea sunt amestecate şi remixate sub forma unui film despre care fanii regizorului speră că va fi un success rezonant. Aşteptările sunt cel puţin foarte mari şi prezentat drept „Matrix, într-o viziune demnă de Stanley Kubrick", „Începutul" are toate şansele să-şi recupereze bugetul şi să intre direct în istoria cinema-ului.

Ajută din plin şi distribuţia inspirat aleasă, care nu face decât să-i momească spre sala de cinema chiar şi pe puţinii sceptici (aceia care nu îl consideră pe Nolan nici ca fiind noul Kubrick, nici ca pe un concurent serios al lui James Cameron şi al „Avatarului").

Regie :  Christopher Nolan; Distribuţie: Leo­nar­do DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Ken Watanabe, Cillian Murphy, Tom Berenger

The Sorcerer's Apprentice

Titlu original:  The Sorcerer's Apprentice

Nicolas Cage revine pe marele ecran în urma unei noi colaborări cu producătorul Jerry Bruckheimer, a şaptea, şi cu regizorul Jon Turteltaub, a treia. Împreună cu studiourile Walt Disney, cei doi aşi ai capodoperelor de cinema ne fac cunoştinţă cu echipa formată din actori de renume (Nicolas Cage, Jay Baruchel, Monica Bellucci, Toby Kebbell), şi ne invită într-o călătorie plină de aventuri, puteri supranaturale şi magie.

Personajul central, vrăjitorul Balthazar Blake, are misiunea de a proteja contemporanul cartier Manhattan de Maxim Horvath (Alfred Molina), duşmanul său de moarte şi reprezentantul cel mai de temut al forţei Răului. Încă de la început „aterizăm" în mijlocul unei bătălii mai vechi, desfăşurată acum în centrul New York-ului, printre clădirile cu care se mândresc americanii.

Trucurile, tehnicile de apărare, incantaţiile şi străvechea artă a vrăjitoriei îşi fac loc printre impresionantele Times Square, Chrysler Building, Greenwich Village, Chinatown şi Wall Street. Cum Balthazar Blake (Nicolas Cage, în rolul pe care-l aştepta de ceva vreme şi care i se potriveşte surprinzător de bine) nu-l mai poate ţine singur departe pe Maxim, se simte nevoit să apeleze la ajutorul unui ucenic.

Simplu de zis, dar recrutul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, iar cea mai importantă este aceea de a avea vrăjitoria în sânge. Dave Stutler, un elev silitor, pare cel ales, însă când vine vorba despre eficienţa vrăjitoriilor asupra New York-ului din zilele noastre devine reticent. Băiatul descoperă pe parcurs că deţine abilităţi de vrăjitor şi, înarmat cu tot ce a învăţat de la Balthazar, porneşte în lupta contra maleficului Maxim.

După cursurile intensive în arta şi ştiinţa magiei şi după ce a reuşit să treacă de toate testele la care l-a supus Balthazar, Dave are încrederea că, împreună cu maestrul său, poate învinge forţele oculte. Cei doi eroi alături de Verona (Monica Bellucci), iubita lui Balthazar în tinereţe, îi dau peste cap planurile lui Maxim Horvarth de a controla lumea.

Regie :  Jon Turteltaub; Distribuţie: Nicolas Cage, Jay Baruchel, Monica Bellucci, Teresa Palmer, Alfred Molina, Toby Kebbell, Peyton List, Young Becky

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite