Ferma Victoriană, o istorie rememorată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferma Victoriană, o istorie rememorată
Ferma Victoriană, o istorie rememorată

Moşia Acton Scott este locul unde arheologii Peter Ginn şi Alex Langlands au făcut o incursiune în viaţa fermierului victorian.

Neafectată de trecerea timpului, moşia Acton Sctott i-a primit cu braţele deschise pe istoricul Ruth Goodman şi pe arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn. Pe parcursul unui an calendaristic, cei trei au folosit unelte vechi şi echipamente adunate de familia Acton, descoperind o lume uitată. Astfel a rezultat mini-seria documentară „Ferma Victoriană“, care este transmisă în fiecare vineri pe Viasat History, de la orele 22.00.

Lecţia victoriană

Arheologul Peter Ginn povesteşte despre această experienţă inedită: „Shropshire, locul unde ferma noastră se afla, este o parte a Angliei pe care nu am vizitat-o niciodată. Am ales să devenim fermieri pentru un an de zile fără să avem niciun fel de cunoştinţe despre comunitate“.

Echipa condusă de Alex Langlands a avut la dispoziţie o serie de unelte vechi, dorinţă de muncă şi pasiune pentru ceea ce făceau. Chiar dacă au avut alături de ei o mulţime de oameni care i-au ajutat să înţeleagă cum se conduce o fermă victoriană, Peter Ginn recunoaşte că a învăţat foarte multe de pe urma acestui experiment: „Am învăţat multe îndeletniciri, cum se tencuieşte o casă, zidărie, procesarea lemnului, am făcut bere. Am pus mâna pe numeroase unelte agricole şi am învăţat cum se foloseşte fiecare. Pe lângă acestea, a trebuit să avem grijă de animale, să creştem porci, oi, vaci şi un cal.“

O viaţă simplă

Întrebat dacă a trăit după standardele secolului al XIX-lea, Peter Ginn recunoaşte: „Noi nu trăim în secolul al XIX-lea, aşa că nu am avut cum să trăim după acele standarde. Dar am respectat anumite lucruri. Este uşor să te uiţi înapoi şi să ai o perspectivă romantică asupra acestei perioade. Nu putem întoarce timpul înapoi, dar putem învăţa din trecutul nostru.“ Atunci când s-au mutat la „Ferma Victoriană“, echipa a trebuit să renunţe la tot ce înseamnă confort.

Dar în final, au reuşit să conducă o fermă folosind doar unelte din epoca victoriană. De altfel, „Ferma Victoriană“ este o „modalita­te de a redescoperi obiceiuri ru­rale uitate. Mă gândesc ca de acum înainte să-mi fac singur pâinea, un lucru pe care am a­juns să-l apreciez.“ Dacă doreşti să descoperi mai multe despre „Ferma Victoriană“, despre modul în care trăiau oamenii atunci, nu rata mini-seria care începe vineri, 17 iulie, la ora 22.00!

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite