Ursii negri, in pericol!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ursii negri formosani, cele mai mari animale terestre din Taiwan, sunt o subspecie a ursilor negri asiatici (Ursus thibetanus), ce traiesc pe toata intinderea Asiei. In China, ei sunt numiti “Ursii

Ursii negri formosani, cele mai mari animale terestre din Taiwan, sunt o subspecie a ursilor negri asiatici (Ursus thibetanus), ce traiesc pe toata intinderea Asiei. In China, ei sunt numiti “Ursii Lunii” si sunt in mare pericol la ora actuala. Din punct de vedere al ecologiei sau culturii, ei au semnificatii aparte pentru acest continent.

Clasificati de Uniunea Internationala de Conservare - World Conservation Union (IUCN) - ca fiind o specie vulnerabila, ursii negri asiatici sunt in declin. Insula Taiwan e casa a aproximativ 45.000 de specii endemice de plante si animale. In acest ecosistem izolat unic, ursii negri formosani sunt cele mai mari carnivore si una dintre speciile pe cale de disparitie.

Departe, in muntii din centrul Taiwanului, un miracol s-a intamplat. Doi ursi negri asiatici, gemeni, s-au nascut in captivitate la un institut de cercetare. Dar soarta acestor doi pui pretiosi e inca nesigura - vor sta inchisi toata viata sau vor fi pusi in libertate, trimisi catre mediul de care apartin? Oamenii de stiinta au mai putin de opt luni la dispozitie ca sa-i invete tot ceea ce un urs are nevoie sa stie.

Dar trebuie sa fie si atenti. Puii trebuie sa aiba incredere in cercetatori si sa invete de la ei, dar, pentru a preveni dependenta lor de oameni, ei trebuie sa stie cum sa  ocoleasca specia umana, in general.  Totodata, specialistii au o alta sarcina dificila: sa gaseasca un loc in salbaticie unde puii sa poata fi monitorizati permanent. Jumatate din timp, puii si-l petrec jucandu-se.

E modul in care isi dezvolta instinctele de supravietuire si invata sa lupte. Dar chiar daca invata tot, sunt si obstacole care ar putea preveni intoarcearea lor la habitatul natural.

ADN-ul e planul informatiei genetice a fiecarui animal si, in acest caz, poate ajuta la identificarea grupului regional de care ursul apartine. Daca avem datele ADN ale ursilor negri asiatici din toate colturile lumii, prin compararea probelor se poate descoperi de unde vin, daca sunt ursi negri formosani puri sau din afara Taiwanului.

Punerea in libertate a animalelor-corcituri e complexa si controversata. De aceea, trebuie avute in vedere multe conside¬rente pentru a se asigura o contributie pozitiva la supravietuirea speciilor in salbaticie.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite