Specii care se înmulţesc prin clonare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O specie de furnici amazoniene a renunţat la reproducere şi se înmulţeşte prin clonare.

Studiul asupra speciei amazoniene de furnici Mycocepurus smithii a început când Doctorul Anna Himler, biolog la University of Arizona a decis să studieze felul în care furnicile s-au gospodărit pe parcursul timpului- de peste 80 de milioane de ani- şi au reuşit să cultive recolte, colectând excremente şi insecte moarte şi aducându-le în câmpurile de recolte sub formă de îngrăşăminte. Astfel s-a observat inexistenţa masculilor şi de aici s-a născut o nouă teorie.

Sexuat sau asexuat

Oamenii de ştiinţă de la University of Arizona, citaţi de BBC News, au ajuns la concluzia că femelele din această specie se reproduc prin clonarea reginei, având unul din organele necesare reproducerii degenerat. Momentul exact când a început această clonare a furnicilor, cât şi motivul acestui fenomen sunt necunoscute.

Aparent, specia poate părea bizară şi fără prea multe şanse de existenţă îndelungată, dar studiile arată că în ceea ce priveşte urmaşii, lipsa sexului dublează numărul de femele-furnici apte pentru procesul de reproducere, numarul crescând de la 50% la 100%.

Totuşi, reproducerea sexuată are şi ea scopul ei, generaţiile următoare fiind cele care beneficiază de pe urma ei.În schimb, reproducerea asexuată este periculoasă deoarece diversitatea oferă rezistenţă sporită în faţa paraziţilor şi bolilor, după cum exlică Laurent Keller, expertul în insecte de la University of Lausanne: “Cu cât suntem mai diferiţi, cu atât suntem mai rezistenţi la paraziţi şi la boli. Într-o colonie de clone, dacă un membru este mai sensibil la un parazit, atunci toţi ceilalţi vor fi sensibili. Dacă eşti asexuat, în mod normal nu rezişti prea mult”.

Astfel că, în momentul în care regina- cea care este clonată- prezintă o sensibilitate aparte în ceea ce priveşte un anumit parazit, toate clonele sale trec prin aceeaşi experienţă şi rezistenţa lor este scăzută.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite