Reţete de la vedete, bifate de Vîrlan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Vîrlan
Horia Vîrlan

Pe Horia Vîrlan îl ştiţi din show-urile „Cireaşa de pe tort“ şi „Uite cine găteşte!“, de la Prima TV. Specialistul a acceptat să „arunce un ochi“ critic pe masa a patru vedete, iar ce a ieşit puteţi citi în cele ce urmează.

Andreea Raicu va petrece Paştele în familie. Bunătăţile nu vor lipsi de pe masă.Drob cu ciuperci:

Se călesc 500 gr. de ciuperci cu ceapă tocată, se adaugă condimentele şi verdeaţa tocată, după care se lasă totul la răcit. Peste compoziţie se adaugă ouăle. Se toarnă în tavă şi rumeneşte.

Ciorbă de lobodă:

1/2 kg de lobodă se spală, fără să se rupă frunzele. Apoi se taie felii, care se vor pune în apă clocotită, împreună cu ceapa tăiată. Acestea se vor fierbe circa 30 de minute. Ciorba se acreşte cu borş. Se poate pune şi un vârf de cuţit de piper, sare şi 2 linguri de untdelemn.

Stufat cu măsline:

Se taie 6 legături de ceapă în bucăţi. Se pun ceapa, usturoiul, măslinele în cratiţa cu apă şi puţin ulei. Adăugăm bulionul şi sarea.

Pentru Dan Bittman, solistul trupei Holograf, Paştele este un moment important. „Ne strângem la Edi (n.r. - Edi Petroşel)  şi mergem la Biserica Sf. Elefterie pentru slujba de Înviere, iar apoi luăm masa împreună cu familiile şi prietenii noştri. Niciodată nu au lipsit drobul, friptura de miel şi pasca."

Pască:

Aluatul se împarte în trei. Din prima jumătate se întinde o foaie. Din două bucăţi de aluat se fac suluri de grosimea creionului, se împletesc şi se aşează de jur-împrejur. Din bucata rămasă se fac patru suluri mici, se împletesc două câte două şi se pun deasupra umpluturii cu brânză, în formă de cruce.

Andreea Berecleanu, care prezintă în fiecare seară „Observatorul" de la ora 23.00, de la Antena 1, alături de Andrei Zaharescu, ne-a povestit ce înseamnă pentru familia ei Paştele:

„Masa de Paşti are loc într-un cadru restrâns. Avem mâncare tradiţională, dar şi cât mai multe produse de sezon. Brânzeturile şi verdeaţa sunt nelipsite, ouăle, drobul şi mielul. Pasca o comand din timp şi o mâncăm în combinaţie, în locul pâinii. A doua zi, mergem la biserică încă de dimineaţă, apoi ne aşezăm la masa de prânz care se îmbogăţeşte cu ciorbă de miel, stufat şi chiar curcan, ca alternativă la miel. De alegerea vinului roşu se ocupă Andrei, iar copiii ciocnesc ouă."

image
Dan Bittman
Andreea Berecleanu

Oreste Teodorescu, amfitronul emisiu­nii „Codul lui Oreste", de la B1 TV, care este difuzată în fiecare vineri de la ora 22.00, este un vegetarian convins. De aceea, pentru masa festivă din duminica Învierii, nu va exista mielul tradiţional sau pasca.

În schimb, se va bucura de un meniu vegetarian. „La orezul nelipsit de pe masă adaug o mulţime de verdeţuri, amestecate cu ceapă verde, usturoi, valeriană etc. Alături de orez şi verdeţuri voi consuma cârnaţi din soia, asezonaţi cu sos de soia. Drobul va fi şi el prezent pe masă, însă nu va conţine carne, ci va fi preparat din fasole. Ca desert, banane prăjite cu brânză iute."

Drob de fasole:

Se spală un kilogram de fasole, se fierbe până se înmoaie şi se dă prin maşina de tocat. Se toacă trei ceape, doi căţei de usturoi şi doi ardei graşi. Pâinea, pregătită în prealabil, se înmoaie în apă şi se scurge bine, după care se dă totul prin mixer, adăugându-se şi restul ingredientelor (sare, busuioc, piper). Se dă la cuptor în tava unsă şi tapetată cu făină, iar deasupra se adaugă rondele de roşii şi pătrunjel tocat. Poftă bună!

Oreste Teodorescu

Horia Vîrlan dă verdictul: meniul Andreei Raicu e „auster"; pasca lui Bittman „are fie prea mult zahăr, fie prea puţin"; meniul Andreei Berecleanu  este „bine organizat"; masa lui Oreste, „ca o dietă cerută de medic".

Andreea Raicu

Foarte auster, bănuiesc că sunt o familie care nu consumă carne. Oricum, reţetele au nişte omisiuni şi anume: La drobul de ciuperci sunt prea puţine ciuperci şi mai trebuie adăugat pesmet şi... ulei pentru prăjit. La ciorba de lobodă trebuie şi morcov, împreună cu ceva albitură lângă ceapă şi, pentru volum, orez. Gălbenuşul şi iaurtul nu-şi au rostul. Stufatul mai are nevoie de ceapă galbenă, făină pentru sos şi mai mult usturoi verde.

Dan Bittman

Meniul lui Dan Bittman e în regulă, tradiţional românesc, nu pot spune că are ceva deosebit sau ieşit din comun. Un singur lucru aş adăuga: pasca are fie prea mult zahăr, fie prea puţin, nu ştiu pentru că nu am văzut cantităţile. La fel, umplutura din ce este făcută? Dar, la umplutură aş adăuga griş pentru gust. În rest, cred că va fi o masă veselă, alături de prieteni. Rămâne de văzut!

Andreea Berecleanu

Acest meniu, compus din ouă roşii, ciorbă, friptură de miel sau de curcan şi pască mi se pare cel mai complex şi bine organizat, cu atât mai mult cu cât familia respectivă mai consumă pe lângă aceste preparate, salată verde şi brânzeturi proaspete. Totuşi, nu înţeleg de ce consumă pască (care este dulce) în loc de pâine!? Ciorbă de miel cu pască?? Ciudat, tare ciudat...

Oreste Teodorescu

Acest meniu mi se pare potrivit pentru cei care ţin o dietă cerută de doctor. Nu pot să consider două preparate, fără nicio legătură între ele, ca fiind o masă de Paşte. Paştele este o sărbătoare, când, după un post aspru de 40 de zile, aceştia prăznuiesc consumând carne de miel, ouă roşii, peşte etc. Cei care au o dietă vegetariană nu au cum prăznui sărbătoarea, întrucât nu au postit.

Meniul  lui Horia Vîrlan:

Un miel de 9-10 kg, „nedat la iarbă", se curăţă cu o cârpă umedă de organe. Tăiaţi, eliminând apoi, partea inferioară a picioarelor, lăsând doar pulpele. Amestecaţi 4 crengi de cimbru cu sare (4 linguri) şi piper (2 linguri), apoi cu 3 linguri de untură, după care ungeţi mielul şi lăsaţi-l 24 de ore la rece, pe un grătar. Spălaţi organele, eliminând fierea. Tăiaţi bucăţele organele şi căliţi-le 7-8 minute în puţină untură. Înmuiaţi ¼ pâine de casă decojită în lapte. Tocaţi ceapa verde (3 legături).

Fierbeţi 4 ouă, apoi curăţaţi-le şi tăiaţi-le bucăţele. Amestecaţi organele sotate cu pâinea înmuiată, stoarsă şi tocată cu ceapa verde şi ouăle fierte. Ungeţi mielul cu această umplutură şi coaseţi-l cu aţă de bucătărie. Aşezaţi mielul cu burta în jos, într-o tavă pe un pat de morcovi şi păstârnac tăiat mare şi coaceţi-l acoperit cu folie, la temperatură menie, timp de 90 de minute. Stropiţi-l cu rachiu şi rumeniţi-l 20-30 de minute. Poftă bună!


TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite