Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea a fost de foarte multe ori adaptată, în piese de teatru, pelicule, seriale de desene animate. Prima ecranizare, se presupune că se ridica aproape de nivelul cărţii, cu Lila Lee şi Paul Willis în rolurile principale, s-a pierdut. Au urmat alte pelicule inspirate din opera lui Frances, spectaculare, dar nu de acelaşi calibru. În luna iunie a acestui an a fost programată „The Secret Garden“, în interpretarea celor de la Northwe

FILM

Unora le place jazzul

Titlu original: Some Like It Hot; Regie: Billy Wilder; Distribuţie: Jack Lemmon, Tony Curtis, Marilyn Monroe

Comedia „Some Like It Hot“, care o are în distribuţie pe Marilyn Monroe, sex-simbolul absolut, a trecut cu bine de proba timpului; chiar şi astăzi este considerată o comedie genială provocând hohote de râs. Wilder abordează un subiect simplu, pe care îl aduce în stadiul de maximă complexitate. Cei doi prieteni muzicieni, Joe şi Jerry, încearcă, fără succes, să găsească ceva de lucru pentru a supravieţui. Pe deasupra, ei sunt martori la masacrul de Sfântul Valentin din Chicago şi, de teamă că vor fi căutaţi, muzicienii se deghizează în femei şi se alătură unei orchestre feminine.

Cu mafioţii pe urme, Josephine şi Daphne se văd nevoite să rămână sub acoperire, pentru a scăpa cu viaţă. În final, Joe devine milionarul la care colega Sugar Kane visează, iar Jerry flirtează cu un bătrân avut în stare să-i ofere orice pofteşte.

CARTE

Animalul inimii

Autor: Herta Muller; Editura: PoliromAutor: Herta Muller; Editura: Polirom

Romanul „Animalul inimii“ a fost premiat în anul 1998 cu distinsul premiu „International IMPAC Dublin Literary Award“. Scriitoarea Herta Muller îşi are originile în zona Banatului şi a scris această carte „în memoria prietenilor români, care au fost ucişi în timpul regimului Ceauşescu“, considerând că trebuia să împărtăşească sentimentul de solidaritate faţă de ţara natală.

Apreciată de marii autori ai literaturii, cartea Hertei, apărută în anul 2006, este „cea mai complexă şi mai completă carte, care te învaţă să rezişti, să te salvezi, să trăieşti“. În romanele scriitoarei germane, răul prinde o formă în orice detaliu al lumii înconjurătoare: mesajele secrete din plante, din atmosferă, din tot ceea ce facem zi de zi, pe care Herta le descifrează şi le tran­spune în pagini sub forma unor alarme. Fiecare carte semnată de ea poartă am­prenta terorii.

CD

Jump Back: The Best Of The Rolling Stones 1971-1993

Artist: The Rolling Stones; Casa de discuri: © Universal Music România

Colecţia reuneşte 18 dintre piesele clasice ale formaţiei „The Rolling Stones“ din anii şaptezeci şi optzeci, precum şi cele mai bune zece hituri transatlantice „Tumbling Dice“, „Fool To Cry“, „Emotional Rescue“ şi „Start Me Up“. Universal Music România a relansat compilaţia de curând, în semn de respect pentru aceşti artişti de marcă.

„Jump Back: The Best Of The Rolling Stones 1971-1993“ cuprinde „Brown Sugar“, balada „Angie“ şi „Miss You“, trei piese aparţinând unor stiluri diferite, care s-au aflat pe locul întâi în SUA, o mărturie a versatilităţii, creativităţii şi atracţiei de care a dat dovadă trupa de-a lungul timpului. Acest CD începe cu riff-uri emblematice, continuă cu un cover molipsitor după „Harlem Shuffle“ al duo-ului Bob & Earl şi „It’s Only Rock’n’Roll (But I Like It)“, confirmându-i astfel drumul către performanţa de a avea unsprezece albume de studio de Top 5.

DVD

Fellini Satyricon

Titlu original: Fellini Satyricon; Regie & Distribuţie:  Federico Fellini & Martin Potter, Hiram Keller, Max Born

Filmul, care a primit o nominalizare la premiul Oscar şi una la Globul de Aur, regizat de Federico Fellini este recomandat de Odeon Cineplex. Pelicula reprezintă o adaptare, în stilul nonconformist al lui Federico, unul dintre cei mai importanţi regizori, al faimoasei opere omonime ce poartă semnătura lui Petronius. „Fellini Satyricon“ este un film cult, care înfăţişează, printr-un spectacol complex, o parodie a lumii promiscue din Roma antică.

Acţiunea are loc în perioada împăratului Nero şi în mijlocul unei civilizaţii, care funcţionează după principii înclinate spre erotism.  Producţia se întinde pe durata a 128 de minute şi este „o călătorie fabuloasă într-o civilizaţie complet decadentă“ oferind „o fantezie vizuală strălucită... diferită de orice s-a văzut vreodată“.

SPECTACOL

Eduard al III-lea

Regia: Alexandru Tocilescu; Distribuţie: Ion Caramitru (foto), Simona Bondoc, Daniel  Badale, Mircea Anca, Crina Mureşan, Eusebiu Ştefănescu Locaţie:  Teatrul Naţional Bucureşti

În seara zilei de 15 noiembrie, Teatrul Naţional Bucureşti îşi deschide porţile pentru o piesă de teatru cu specific shakespearian „Eduard al III-lea“. De la ora 19.00, actori renumiţi ai scenei româneşti, cum ar fi Ion Caramitru sau Simona Bondoc, care interpretează rolul de soţie a regelui, regina Philippa, vor juca în piesa de teatru, recent atribuită marelui dramaturg englez. Ca în fiecare operă a sa sunt abordate temele clasice: onoarea, simţul răspunderii, pasiunea.

Încurajat de contele D’Artois să lupte pentru tron, Eduard îşi organizează armată pentru a-l ataca pe Ioan, regele aflat la conducere. Însă apare dragostea pentru contesa de Salisbury, care îi taie din elanul războinic. El face abuz de putere şi încearcă să o înduplece să-i cedeze, dar ea îşi păstrează onoarea.

CONCERT

Mihai Mărgineanu

Locaţie: Sala Palatului Bucureşti

Lansarea celui de-al treilea album al lui Mihai Mărgineanu va avea loc la Sala Palatului, la 19 noiembrie, ora 19.30. „Pe sub norii de hârtie“ va fi făcut public într-un concert deschis de trupa de percuţie braziliană TIMBA. Alături de prietenii lui, Mihai va oferi spectatorilor un show inedit, acompaniat de o stare de spirit inconfundabilă.

Un exemplu concret este piesa ce dă titlul albumului, „Pe sub norii de hârtie“. Mesajul transmis de melodiile de pe acest volum, precum „Senatorul“ sau „Sobiţa din odaie“,  este „destul de serios“ şi va fi dezvăluit joi seară. Printre invitaţii săi surpriză se numără Marius Mihalache, Florin Ionescu la tobe, numeroşi artişti şi actori şi îndrăgitul Aurelian Temişan, care este un bun prieten al lui Mihai. Tot în această categorie intră şi Răzvan şi Dani, cei care vor prezenta spectacolul „Pe sub norii de hârtie“.

CARTE vs.FILM

CARTE

Cartea scriitoarei Frances Hod­gson Burnett a fost publicată foileton începând din toamna anului 1910, în „The American Magazine“. Vara anului 1911 anunţa apariţia pe piaţă a romanului „Grădina Secretă“, în întregime. Chiar dacă nu este cea mai strălucită carte semnată de Frances, şi-a câştigat numeroşi adepţi în rândurile şcolarilor, care o aveau în lista obligatorie destinată aprofundării literaturii universale. De fapt, „The Secret Garden“ este considerată una dintre cele mai bune cărţi pentru copii ale secolului XX.

FILM

Filmul este ecranizarea poveştii lui Frances Hodgson Burnett, publicată în 1911. Trei copii englezi descoperă o grădină abandonată, pe care încep să o în­grijească. Datorită prieteniei dintre ei şi bunăvoinţei pe care o manifestă faţă de natură, cei trei copii reuşesc să readucă grădina la bogăţia luxuriantă şi strălucirea de odinioa­ră. Transformarea este reciprocă: personali­tăţile şi vieţile copiilor se schimbă, la rân-dul lor, în bine, ca urmare a gestului lor.

NOI SERIALE

FlashForward: Amintiri din viitor

Regie: David S. Goye & Brannon Braga; Distribuţie: Joseph & Fiennes & Jack Davenport&Dominic Monaghan & Sonya Walger & John Cho (foto)

Serialul, care a avut premiera în luna septembrie în Statele Unite, a devenit unul dintre cele mai de succes producţii ale toamnei. „FlashForward: Amintiri din viitor“ va putea fi urmărit la postul TV AXN, în premieră, în fiecare luni, începând cu 16 noiembrie.

image
image
image
image
image
image
image
image
TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite