Daţi un leu pentru... campania „Restaurare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Sava este prezentatorul unei campanii naţionale, pentru salvarea unor edificii şi monumente istorice aflate în ruină.

Adevărul:  Cum s-a făcut selecţia monumentelor istorice?

Cătălin Sava: Televiziunea Română realizează programul „Restaurare” în parteneriat cu Ministerul Culturii Cultelor şi Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice, precum şi cu sprijinul autorităţilor locale din fiecare zonă. Selecţia celor 30 de monumente cuprinse în program s-a făcut cu ajutorul acestor foruri. Criteriile după care s-au selectat monumentele au fost de vizibilitate şi interes istoric şi arhitectural, varietate, existenţa unui proiect sau, cel puţin, a unor intenţii clare de restaurare.

Un singur obiectiv va putea să beneficieze de suma pentru restaurare?

Da,  un singur monument va primi întreaga sumă adunată pe întreg parcursul campaniei „Restaurare“. Monumentul care va câştiga cele mai multe voturi va ajunge în finala difuzată în direct, pe 1 decembrie. Tot atunci se va organiza şi un teledon pentru strângerea de fonduri destinate monumentului care va câştiga.

Acesta va primi toţi banii adunaţi pe parcursul campaniei pentru a fi restaurat. Nu e complicat, nu? Restaurare înseamnă înainte de toate restaurararea interioară a fiecăruia dintre noi. Bunicul meu avea o vorbă: „Suntem prea săraci să trăim ieftin!“. Nu putem distruge iremediabil propria noastră istorie, nu ne putem condamna la uitare prin indiferenţă, prin nepăsare pe motiv că suntem săraci. Demnitatea nu are de-a face cu banii. 

Cum se va desfăşura fiecare ediţie?

În fiecare duminică, telespectatorii vor vedea un film documentar emoţionant – toate sunt emoţionante, pot să garantez asta -  în care sunt prezentate trei monumente care au nevoie de ajutorul nostru!

Prin voturi putem face donaţii?

Stai  puţin… Cum te-ai simţi să ştii că acea casă, acel palat, acea biserică, acea cetate aflată într-o stare deplorabilă de ruină, năpădită de bălării şi uitată de ignoranţa şi nepăsarea noastră a fost restaurată şi readusă la viaţă şi prin contribuţia ta?

Asta e foarte imporant: numele tău va rămâne, numele fiecăruia dintre cei care vor contribui la această campanie va rămâne! Dacă pe vremuri bunicii şi străbunicii noştrii donau un leu pentru Ateneu, în zilele noastre putem şi noi contribui la salvarea unor monumente care au nevoie de ajutorul nostru.

Cum te simţi în calitate de prezentator al acestei campanii?

Foarte, foarte bine. Şi nu spun deloc prostii. Cred că mi se potriveşte mănuşă, la fel de bine cum i se potriveşte oricărui om din ţara asta care are puţină glagorie şi multe vise. „Restaurare“ înseamnă devenire, demnitate, timp, ieşire din timp, onoare şi acel ceva ce am putea numi nobilitate.

Înseamnă acel ceva legat de ceea ce va rămâne după noi, oamenii timpului nostru, cei care ne uităm la televizor astăzi, obosiţi după o zi de muncă. Noi, noi toţi, cei care vom pune sau nu mâna pe telefon pentru a salva un monument ridicat cu sute de ani înaintea noastră.

„Restaurare“ îşi propune să prezinte o imagine a României pe care poate mulţi nu o cunosc sau se vrea mai mult un concurs?

Cu siguranţă, nu e doar un simplu concurs şi nu e o imagine a României pe care să o ştim. Chiar dacă ni se pare că ştim cu ochii închişi ruinele pe lângă care trecem în fiecare zi, când mergem în satul bunicilor sau în vacanţe… E o Românie frumoasă şi tristă şi gravă şi poate puţin cam resemnată.

De aceea, „Restaurare“ e o provocare, o mănuşă aruncată fiecăruia dintre noi, de către noi, Televiziunea publică, cei care avem mai mult decât oricine datoria de a face asta. Urmăreşte lansarea programului „Restaurare“ pe 20 septembrie, de la ora 21.10, pe postul TVR 1 şi implică-te!

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite