Remember Toni Iordache, zeul ţambalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele artist a fost omagiat luni seara, de către cei care l-au cunoscut. A fost supranumit Zeul Ţambalului. Muzica lui făcea cu ani în urmă înconjurul lumii, astăzi ne-au rămas doar

Marele artist a fost omagiat luni seara, de către cei care l-au cunoscut.

A fost supranumit Zeul Ţambalului. Muzica lui făcea cu ani în urmă înconjurul lumii, astăzi ne-au rămas doar amintirile.

VIP-urile autohtone au ţinut să cionească un pahar şi să tragă o cântare la 20 de ani de la moartea marelui muzician Toni Iordache. Locul de întâlnire: fosta casă a Mariei Tănase, transformată între timp în… restaurant.

Şi-au amintit de acele timpuri de poveste: Gheorghe Zamfir, Johnny Răducanu, Mădălin Voicu, Ioniţă şi Viorica de la Clejani, Ion Lăceanu, Gheorghe Turda, Mioara Lincan, Crina Matei, Rodica Popescu-Bitănescu, Adriana Trandafir şi Oana Sârbu.


Johnny Răducanu era gelos pe succesul lui


"Era o creaţie cerească. Salutăm această muzică, ar trebui să o promovăm mai bine. Eram gelos pe succesul său, dar şi el era pe al meu", a spus cu umorul său caracteristic Johnny Răducanu. Artistul vrea să adune pe câteva materiale discografice muzica lui Toni Iordache, alături de care a colindat lumea în timpul regimului comunist. Marele muzician şi-ar dori să existe şi un festival care să poarte numele celebrului virtuoz.


Oana Sârbu îl asculta în copilărie


"Mi-ar plăcea să lansez un album cu o anumită influenţă din muzica lăutărească. Eu sunt un mare fan al acestui gen muzical. Atunci când eram mică, în casa noastră se asculta multă muzică lăutărească".
Crina Matei: "Era condus cu alai la gară"


"Părinţii mei aveau discuri de vinil cu Toni Iordache, considerat şi astăzi cel mai mare ţambalist român. Şi, chiar dacă poate părea o fabulaţie, ştiu din poveştile celor care au cântat cu el că atunci când pleca în străinătate era condus cu alai la gară, iar când cobora din tren purta întotdeauna unul dintre costumele sale albe impunătoare şi avea o ţinută de lord, iar trecătorii se opreau să-i sărute mâinile.

Aşa cum spunea şi Gheorghe Zamfir în seara asta, cu toate că ne mândrim cu oamenii pe care i-a dat România, nu am ştiut niciodată să ne susţinem valorile. Îmi povestea cineva care a cântat mult peste hotare că nu există magazin specializat în lumea asta în care să nu se găseşti muzica lui Gheorghe Zamfir, şi totuşi aici nu este atât de apreciat pe cât ar trebui".


Gheorghe Turda vrea o zi "Toni Iordache"


Cântăreţul de muzică populară, care a ţinut să istorisească celor prezenţi câteva momente petrecute cu cel care i-a fost prieten, este convins că un al doilea Toni Iordache nu se va mai naşte: "Îmi amintesc că, în 1975, eram împreună în turneul Doina Bucureştiului în SUA şi timp de 2 luni şi jumătate am ridicat în picioare publicul din 42 de state. Ar trebui să existe o zi pe an în care să îl celebrăm pe Toni Iordache".

Record mondial: 25 de lovituri pe secunda

Toni Iordache stăpânea ţambalul încă de la vârsta de 4 ani, iar la 14 ani era un adevărat maestru al instrumentului. Talentul său l-a purtat în nenumărate turnee prin Europa, S.U.A. şi Asia, unde a promovat cu succes folclorul românesc.

Artistul s-a remarcat prin solourile sale complexe la ţambal, el fiind şi deţinătorul recordului de 25 de lovituri pe secundă, care nu a fost doborât nici până în prezent. Pe lângă viteza cu care îşi folosea mâinile, "geniul ţambalului" avea şi o anume sensibilitate a interpretării, precum şi o charismă care l-au consacrat.


Casa de discuri din Germania specializată în muzica Europei de Est, "Asphalt Tango", a editat anul trecut cel de-al patrulea volum din seria premiată internaţional "Toni Iordache - Sounds From A Bygone Age" (foto). Aceeaşi casă de discuri a editat şi câteva materiale discografice dedicate unor alte nume mari ale muzicii lăutăreşti din România: Romica Puceanu, Dona Dumitru Siminică sau Ion Petre Stoican.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite