„Pink Floyd: The Wall“, o parabolă a modernităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Pink Floyd: The Wall“, o parabolă a modernităţii
„Pink Floyd: The Wall“, o parabolă a modernităţii

Una din premierele lunii la Cinemax este „Pink Floyd: The Wall“ („Zidul“), un titlu de referinţă pentru intensitatea parabolei pe care o vehiculează.

„Zidul“ este, probabil, una dintre psihozele cel mai strălucit sublimate în arta modernă: povestea a ţâşnit din viziunea necruţătoare a lui Roger Waters, basistul şi compozitorul formaţiei Pink Floyd, transpusă iniţial în opera rock cu acelaşi nume, din anul 1979.

Pink, personajul creat de Waters, întruchipează în tuşe de o înspăimântătoare acurateţe chintesenţa „răului de a fi“, marcat de sechelele individuale şi colective ale unei societăţi bolnave, obsedate de control.

Povestea porneşte de la traumele copilăriei lui Pink, declanşate de dispariţia tatălui său, într-unul dintre numeroasele războaie care au însângerat planeta.Viziunile terifiante ale bombardierelor, uriaşi vulturi de oţel, care seamănă moartea şi distrugerea, constituie fundalul pe care muzica celebrei trupe se desfăşoară „firesc“ - mărturie a absurdităţii oricărui conflict militar.

Pelicula, remarcabilă prin simbioza perfectă dintre imagine şi muzică, reafirmă ideea că, uneori, individul are nevoie să străbată cele mai tenebroase cercuri ale infernului interior pentru a-şi regăsi Lumina. „Zidul“ redă dureros de exact imaginea omului modern, bântuit de obsesii şi „agravat“ de contextul unei societăţi care involuează spre nebunie.

Muzica accentuează până la insuportabil tristeţea copilului sufocat de o „iubire“ maternă paranoică, drama şcolarilor contopiţi într-o turmă fără identitate sau tragedia neputinţei de a găsi o cale de evadare dincolo de zidul care delimitează iluzia densă a lumii materiale.

Trecerea eroului prin cercurile damnării se sfârşeşte doar în clipa în care îşi conştientizează adevărata natură: atunci zidul se năruie şi îngroapă sub ruinele sale făpturile de coşmar făurite de propriu-i subconştient.

 „Pink Floyd: The Wall“ este un film care merită (re-)vizionat, nu doar pentru frumuseţea muzicii, ci şi pentru actualitatea şi intensitatea mesajului. Nu rataţi acest prilej, luni seara de la ora 21.00, la postul de televiziune Cinemax.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite