Pandemii care au zguduit lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gripa porcină izbucnită în Mexic se extinde vertiginos, iar îngrijorarea este justificată. Constatăm însă că se poate şi mai rău, dacă aruncăm o privire asupra celor mai severe pandemii ale istoriei.

Epidemia din timpul Războiului peloponesiac este prima pandemie consemnată, descrisă de istoricul Tucidide. În 430 Î.Ch, în timpul ostilităţilor dintre Atena şi Sparta, a izbucnit o epidemie de origine necunoscută, care a ucis 30.000 de persoane (două treimi din populaţia Atenei). Majoritatea supravieţuitorilor au rămas mutilaţi.

Ciuma Antonină

Medicul grec Galen a consemnat la 165 d.Ch. o epidemie care a durat 15 ani şi a ucis cinci milioane de cetăţeni romani. Identificată ca fiind variola, boala a fost adusă de soldaţii romani din Mesopotamia şi a fost denumită Ciuma Antonină,  după Marcus Aurelius Antonius, unul din cei doi împăraţi romani care i-au căzut victime.

La apogeu, boala ucidea zilnic 5.000 de persoane.În 541-542 d.Ch., în timpul lui Iustinian I, Imperiul Bizantin s-a confruntat cu o epidemie letală, care în perioada de maximă intensitate ucidea zilnic 10.000 de oameni. La final, Ciuma lui Iustinian înjumătăţise populaţia din Constantinopole.Aceasta a fost prima pandemie de ciumă bubonică, cauzată de infecţia cu agresiva bacterie “Yersinia pestis”.

Moartea Neagră

Nici una din pandemiile de ciumă bubonică nu a fost însă de intensitatea Morţii Negre (secolul al XIV-lea). Provenită din sursă necunoscută (cel mai probabil de la negustorii şi soldaţii care străbăteau rutele comerciale), Moartea Neagră s-a manifestat în trei forme - bubonică, pneumonică şi septicemică – şi a ucis 25 de milioane de persoane, un sfert din populaţia Europei la acea vreme.

În martie 1918, la finele Primului Război Mondial, un virus gripal deosebit de agresiv a fost identificat într-o tabără militară din Kansas. Într-o jumătate de an, boala a infectat un miliard de persoane şi a ucis în jur de 100 de milioane, curmând mai multe vieţi decât războiul însuşi. Numele atribuit -  Gripa spaniolă - vine de la acoperirea mass-media necenzurată, acordată fenomenului de către Spania, ţară neimplicată în conflagraţia mondială.

Ştiaţi că...

image

 ... pisicile pot vedea într-un mediu cu 1/6 mai puţină lumină decât au nevoie fiinţele umane, datorită unui strat special de celule din spatele retinei, care acţionează ca o oglindă, reflectând lumina către celulele retiniene?

 ... totalul energiei fosile folosite de oameni, de la începuturile civilizaţiei, echivalează cu 30 de zile de lumină solară?

 ... dacă fiecare stea din Calea Lactee ar fi un grăunte de sare, cantitatea totală ar umple o piscină olimpică?

 ... pe Lună au păşit 12 astronauţi, care au adus pe Terra 382 kg de rocă?

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite