Pamuk , premiat la Neptun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laureaţii Festivalului "Zile şi Nopţi de Literatură", premiaţi de Uniunea Scriitorilor Colocviul organizat anual de Uniunea Scriitorilor din România a acordat, duminică seară, Premiul

Laureaţii Festivalului "Zile şi Nopţi de Literatură", premiaţi de Uniunea Scriitorilor

Colocviul organizat anual de Uniunea Scriitorilor din România a acordat, duminică seară, Premiul Ovidius şi Premiul Festivalului.

În acest an, s-a produs la malul Mării Negre o premieră. După o seamă de scriitori aflaţi de mai mulţi ani printre nobelizabili, Premiul "Ovidius" i-a revenit unui recent laureat al Nobelului, Orhan Pamuk.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, a amintit în Laudatio importanţa operelor scriitorului stabilit în Statele Unite, "legat de Istanbul şi de Turcia, ţara pe care o critică iubind-o". Înmânarea premiului i-a revenit ministrului culturii, Adrian Iorgulescu.

Scriem pentru lumea întreagă

Făcând o reverenţă către sala plină de scriitori, posesorul atâtor premii internaţionale de prestigiu s-a declarat extrem de onorat de distincţia primită, în locul de exil al marelui poet latin, loc în care însă opera lui este omagiată: "Nu există cuvântul exil pentru un scriitor căruia îi place să scrie. Acest premiu este o dovadă a faptului că noi reuşim să construim acasă peste tot în lume".

După premiere, după cina festivă, Orhan Pamuk, însoţit de editorii săi din România, Irene şi Grigore Arsene, de traducătoarea Luminiţa Munteanu, care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru tălmăcirea volumului lui,

"Cartea neagră", şi de doi bodyguarzi, a rămas, până la orele mici ale dimineţii, pe terasa Casei Scriitorilor "Zaharia Stancu" de la Neptun, în colocvii prelungite cu scriitorii români şi străini.

Acest premiu este o dovadă a faptului că noi reuşim să construim acasă peste tot în lume
Orhan Pamuk,
scriitor

Copilul teribil al literaturii ruse

Premiul Festivalului (5.000 de euro) pentru un tânăr scriitor a revenit tinerei de 24 de ani, Irina Denejkina, autoare ale cărei cărţi au fost deja traduse în 14 limbi. În România i-a apărut volumul "Votca - Cola", publicat ca şi Orhan Pamuk la Editura Curtea Veche. Scrierile ei aparţin unui realism exacerbat, specific momentului actual, în care experienţele-limită, drog, sex, sordid ocupă un loc important.

Premiul, oferit de Primăria Mangaliei, i-a fost înmânat de primarul oraşului, Zanfir Iorguş. "Sunt surprinsă că am primit acest premiu, pentru că nu am câştigat niciodată, nici măcar la Loto. Nu am câştigat niciodată un premiu", a declarat Irina Denejkina.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite