Miracolele moderne ale tehnologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Richard Hammond îţi dezvăluie secretele care stau la baza marilor construcţii ale secolului XX
Richard Hammond îţi dezvăluie secretele care stau la baza marilor construcţii ale secolului XX

Richard Hammond (foto) află care sunt sursele de inspiraţie ale constructorilor din întreaga lume.

Una dintre cele mai celebre clădiri din lume este Opera din Sydney. Ştiaţi că planul unui arhitect, care a fost respins de juriul competiţiei de proiecte arhitecturale, a fost transformat în beton şi sticlă, rezultând astfel una dintre cele mai interesante construcţii moderne. Richard Hammond, vedeta TV care a devenit cunoscută în cadrul emisiunii „Top Gear", porneşte în căutarea celor mai interesante construcţii din lume.

În documentarul „Ingineri", de la National Geographic Channel, Richard Hammond explică cum au apărut bijuteriile tehnologiei moderne, dar şi ce stă în spatele acestor uimitoare invenţii.

Analizând în detaliu cele mai îndrăzneţe proiecte de construcţie, vedeta TV dezvăluie secretele aparent simple care stau la baza realizării lor. Astfel, rând pe rând, construcţii celebre, precum Opera din Sydney, aeroportul din Hong Kong, podul Millau, stadionul Wembley sau muzeul Guggenheim vor fi analizate la „rece" de Hammond şi inginerii care au grijă de structura lor.

Ştiaţi că cel mai înalt pod din lume, Millau, are piloni uriaşi, de 340 de metri înălţime, care eclipsează Turnul Eiffel? Pentru a permite podului să se extindă un metru şi jumătate sub soarele verii, inginerii care l-au proiectat s-au inspirat după o tehnică a vechilor celţi de a construi bărci, prin care betonul devine la fel de flexibil ca şi lemnul. Poreclit Superjumbo, avionul Airbus A 380 este cel mai mare din istorie, deţine o tehnologie de ultimă oră şi îşi datorează existenţa celor mai neobişnuite inovaţii - un arc mongol şi o rachetă din secolul al XIX-lea.

Iubitorii fotbalului au auzit cu siguranţă de stadionul Wembley. Richard va dezvălui în cadrul documentarului cum arhitecţii şi inginerii au căutat inspiraţie în nodul în opt folosit în alpinism, primul planor care a transportat un om, o arbaletă medievală, tehnologia „stealth" a avioanelor şi legea flotabilităţii pentru a construi stadionul.

Indiferent de cazul prezentat, Richard Hammond va aduce, prin documentarul „Ingineri", de la National Geographic Channel, care începe de marţi, 9 februarie, de la ora 21.00, un pic din tehnologia care stă la baza celor mai interesante şi importante clădiri şi aparate.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite