Meryl Streep - o viaţă în echilibru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meryl Streep  este con­si­de­rată cea mai talentată actriţă   conte­m­porană
Meryl Streep este con­si­de­rată cea mai talentată actriţă conte­m­porană

În cei 30 de ani de carieră, actriţa Meryl Streep a dobândit un statut de excelenţă, clădit pe o rară combinaţie de calităţi: talent, integritate, decenţă şi respingerea oricărui compromis în plan profesional.

În „mişcătoarea" Cetate a Filmului, Meryl Streep întruchipează un exemplu şocant de... normalitate. Pe parcursul celor trei decenii de când se află în branşă, actriţa a reuşit să menţină în echilibru cele două coordonate majore ale existenţei ei: familia şi profesia.

„Am fost făcută pentru viaţa de familie. Nu îmi imaginez existenţa de una singură", declara Streep, care a „omis" să se conformeze cutumelor hollywoodiene. Din 1978, ea are o căsnicie durabilă şi patru copii alături de sculptorul Don Gummer.

Tot în 1978, la începuturile carierei, ea declara: „Aştept cu nerăbdare roluri şi mai importante, dar nu o să accept niciodată scenarii mediocre, în care personajul apare semi nud, în lumină difuză". Modul în care şi-a gestionat ulterior cariera demonstrează că s-a ţinut de cuvânt. Actriţa nu a mizat niciodată pe aspectul fizic şi nici nu s-a lăsat sedusă de infatuare: „Încerc să duc o viaţă normală. Nu ţi se poate urca la cap dacă îţi calci singur hainele", spunea ea într-un interviu. Născută în 1949, în Summit (New Jersey), Streep a manifestat din copilărie aptitudini artistice, iar la 12 ani lua lecţii de bell-canto, pentru a deveni cântăreaţă de operă.

Ulterior, a încercat să abordeze o profesie „serioasă" şi s-a înscris la Facultatea de Drept. Soarta a făcut însă ca în dimineaţa interviului de admitere să nu se poată trezi la timp, incident pe care l-a luat drept un „semn clar" din partea destinului că are de făcut altceva în viaţă. Aşa încât, după terminarea studiilor la Colegiul Vassar s-a înscris la cursurile Şcolii de Dramă ale Universităţii Yale. După o perioadă de activitate în sfera teatrului, Streep a debutat fulminant pe marile ecrane în 1977, în pelicula „Julia", iar în anul următor primea prima nominali­za­re la Oscar, pentru rolul din „Vânătorul de cerbi".

În 1980, actriţa câştiga primul Oscar cu prestaţia din „Kramer contra Kramer" şi săvârşea un gest devenit anecdotic: emoţionată, după ceremonia de premiere, şi-a uitat proaspăt primita statuetă... la toaletă. Cel de-al doilea Oscar a venit în 1982, pentru rolul din „Alegerea Sophiei". Actriţa deţine un număr record de nominalizări la premiile Academiei, în număr de 16, dintre care cea mai recentă la Oscarurile din acest an, unde concurează cu prestaţia din „Julie & Julia" (2009).

Ea deţine şi un record absolut şi la Globurile de Aur, cu 25 de nominalizări şi şapte reuşite. Meryl Streep poate fi revăzută în această perioadă pe marile ecrane în producţia „E tare complicat", precum şi în comedia „Tinereţe veşnică", difuzată luni, 22 februarie, de la ora 21.00 la Cinemax.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite