Meniuri de Crăciun de la bucătari celebri
0Sărbătorile se apropie cu paşi repezi şi gândul ne zboară, pe lângă cadourile pe care le vom primi de la cei dragi, la masa îmbelşugată de bunătăţi. Unii dintre cei mai cunoscuţi bucătari, care ne gătesc din spatele micului ecran, se întrec să ne ofere meniuri delicioase potrivite pentru masa de Crăciun.
Meniu de Crăciun, varianta „light"
- Pastă de sardine cu unt
- Sfeclă umplută cu nuci
- Ruladă de şalău ca la cherhana
- Curcan umplut cu salată verde
- Tartă cu gem de măceşe
Meniu de Crăciun, varianta clasică
- Gustare rece din iepure şi vin roşu
- Carnaţi de casă fripţi
- Salată de sfeclă coaptă cu hrean
- - Sarmale tradiţionale
- Ruladă din pulpă de porc
- Cartofi umpluţi
- Cozonac cu nucă
Clătite cu parfum de Sărbători
Ingrediente:
3 - 4 portocale tăiate felii
100 g unt
100 g lichior
de portocale
1 kg îngheţată
de vanilie
200 g fistic mărunţit
100 g rom pentru flambat scorţişoară
Steluţe de Crăciun
Ingrediente:
400 g făină tip 000
200 g unt - 80% grăsime
120 g zahăr
2 ouă
esenţă de vanilie
coajă de lămâie răzuită
4 - 5 linguri suc de lămâie
1 g sare
2 gălbenuşuri
2 linguri de smântână
100 g zahăr tos
Vlăduţ, îndrăgitul bucătar de la „Neatza cu Răzvan şi Dani“ de la postul TV Antena 1, ne recomandă un meniu potrivit atât pofticioşilor, cât şi celor reţinuţi în ceea ce priveşte preparatele culinare cu multe calorii.
Curcan fermecat
Ingrediente:
1 curcan 3 kg
200 g orez
200 g migdale
200 g stafide
200 g unt
200 g zahăr brun
3 gutui
4 mere ionatane
Friptură bavareză
Ingrediente:
1 pulpă de porc
2 kg varză murată
1 l vin alb demi-dulce
2 - 3 foi de dafin
piper şi ienibahar boabe
sare
ulei de măsline
Raţă cu fistic
Ingrediente:
1 raţă întreagă
0.15 kg ulei de măsline extra virgin
0.03 kg ginger 0.05 kg usturoi
0.03 kg lemongrass
0.01 kg ceapă verde
0.02 kg coriandru
3 lime
0.01 kg anason
0.1 kg soia
Tineri, dar experţi în bucătărie, Florin, Daniel şi Silviu de la „Flavors, cei trei bucătari“, transmis de Prima TV, şi-au unit cunoştinţele în arta culinară şi ne recomandă câteva preparate deosebite pentru masa de Crăciun. Iată-le!
Terină de pui cu susan
Ingrediente:
0.3 kg prosciutto feliat
1 kg piept de pui
0.1 kg fistic curăţat
0.05 kg susan negru
0.2 kg ficat de gâscă
0.01 kg sare
0.005 kg piper
Mini tarte cu mere
Ingrediente:
0.3 kg făină albă
0.1 kg unt
2 gălbenuşuri de ou
0.05 kg zahăr brun
0.03 kg zest de lime
0.2 kg smântână dulce
1 baton vanilie
1 gălbenuş de ou
3 linguriţe de miere
4 mere
4 frunze de mentă
0.2 kg zahăr tos