Mania dietelor, o „boală“ modernă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Susie Orbach, psihanalist specializat în tulburări produse de modul de alimentare, s-a declarat împotriva normelor impuse de standardele de frumuseţe ale societăţii moderne.

Celebră pentru tratamentul contra bulimiei, cu care a vindecat-o pe regretata prinţesă Diana, Susie Orbach a afirmat recent, la Congresul de Psihanaliză de la Sao Paolo, că dietele alimentare nu ajută în ameliorarea sau vindecarea problemelor psihologice. Mai mult, psihanalistul britanic se întreabă retoric dacă nu cumva autoimpunerea unui regim alimentar strict, menit să le aducă pe femei în preajma idealului sugerat de siluetele celebrităţilor din lumea showbiz-ului, nu este în sine o formă de boală, „inventată" de modernitate.

Psihanalistul este de părere că aşa-zisele norme de frumuseţe, impuse lumii întregi de anumite tipare consacrate în cursul ultimului secol, le fac nefericite pe majoritatea femeilor. „Avem de-a face cu o problemă culturală corelată cu o presiune comercială constantă, care le determină pe femei să se simtă nefericite în corpul lor", spune Susie Orbach. Ea s-a declarat şocată de răspunsurile primite de la mai multe dintre pacientele sale la întrebarea „Cum v-aţi simţi dacă aţi fi mai suple?".

Afirmaţii de genul „Nu aş mai fi nefericită", „Problemele s-ar rezolva mai uşor" sau „Toată lumea m-ar plăcea" au determinat-o pe specialista britanică să considere că regimurile alimentare „care garantează atingerea standardelor frumuseţii feminine" generează stări de frustrare profundă. „Potrivit statisticilor, circa 96% dintre femei urmează un regim. Eu cred că este vorba de o problemă de sănătate: în aceste cazuri, actul alimentaţiei în sine generează anxietate sau euforie, ceea ce arată în mod cert că este vorba de o boală", a declarat Orbach, în cursul unui interviu.

În opinia psihanalistului, nu este bine să urmezi permanent o dietă, iar singurele care au de câştigat de pe urma acestei tendinţe sunt companiile comerciale. Fabricanţii de produse alimentare dietetice îşi bombardează publicul-ţintă cu oferte „miraculoase", explică Orbach, dar marea majoritatea a acestora nu au niciun efect, altfel, fabricanţii nu ar obţine profituri. Pericolul apare atunci când persoana care urmează un regim alimentar strict intră într-un ciclu repetitiv, în care nu mai simte gustul mâncării sau face excese culinare cu gândul că, a doua zi, va vomita totul şi va reveni la dieta impusă.

„Acestea sunt simptome clare de bulimie, dar lumea refuză să le recunoască", spune Susie Orbach, adăugând că „avem nevoie de o cultură care să recunoască toate mărimile - medie, mică sau mare - pentru că doar aşa ne vom putea simţi fericiţi în trupul nostru".

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite