Învinge anemia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oboseala accentuată, stările de slăbiciune, bătăile rapide ale inimii, tenul palid, respiraţia dificilă sau chiar stările de leşin sunt puse de multe ori fie pe seama acumulării oboselii,

Oboseala accentuată, stările de slăbiciune, bătăile rapide ale inimii, tenul palid, respiraţia dificilă sau chiar stările de leşin sunt puse de multe ori fie pe seama acumulării oboselii, fie a scăderii glicemiei prin absenţa meselor. Acestea pot masca însă anemii severe, care devin vizibile după o lungă perioadă în care organismul este privat de fier.

Deficienţa fierului în organism este cea mai răspπndită carenţă în întreaga lume. Alimentaţia săracă în fier sau pierderile de sπnge repetate (menstruaţie, ulcer gastric, hemoroizi etc.) afectează producerea globulelor roşii în organism, care au un rol vital în transportul oxigenului către toate celulele şi ţesuturile.

Viaţa milioanelor de copii sau adulţi afectaţi de deficitul de fier poate fi compromisă printr-o insuficientă dezvoltare a sistemului nervos şi a întregului organism, dar şi printr-o capacitate scăzută de muncă. Carenţa de fier se regăseşte la sugari, la copii, la femeile însărcinate şi mai ales în perioada ciclului menstrual.

Consumul insuficient al alimentelor care conţin fier, absorbţia slabă a fierului în organism, alături de pierderile periodice de sπnge sunt cauze care scad dramatic nivelul fierului. Producţia de globule roşii este compromisă, anemia afectπnd astfel transportul oxigenului spre toate ţesuturile şi, deci, funcţionalitatea întregului organism.

Agitaţia psihomotorie asociată cu scăderea randamentului şcolar poate avea drept cauză anemia feriprivă. Copiii de vπrstă şcolară care prezintă astfel de simptome pot fi afectaţi de o privare a fierului în organism, în special din cauza unei alimentaţii deficitare. Această anemie este deseori trecută cu vederea de către părinţi şi poate fi descoperită la analize amănunţite, atunci cand se observă răceli sau infecţii care apar periodic.

Studii recente au arătat că aproximativ 60% din copiii cu vπrste de sub un an sunt anemici. Acest fapt este explicabil prin alimentaţia bazată în principal pe lactate, a căror concentraţie în fier este foarte mică. Mai mult, calciul prezent în cantităţi crescute în laptele matern sau cel artificial împiedică absorbţia fierului în organism.

De aceea, este imperios necesară administrarea suplimentelor de fier sub forma picăturilor. Prin asigurarea unei alimentaţii bogate în fier, suplimentele nu mai sunt necesare, cu atπt mai mult cu cπt există şi pericolul supradozării fierului. Sursele importante de fier sunt ficatul de porc, carnea, cπrnaţii, praful de cacao, seminţele de floarea soarelui, fasolea, mazărea şi spanacul.

Consumul simultan de ouă şi de lactate îngreunează asimilarea fierului în organism, în timp ce vitamina C creşte considerabil nivelul fierului în sπnge, fiind indispensabilă în tratarea anemiilor. O cantitate de 200 ml de suc de portocale sau 100 g de broccoli sau o jumătate de ardei roşu, consumate la aceeaşi masă alături de alimente bogate în fier, cresc la maximum absorbţia lui în sange.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite