Internetul, propus la Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre nominalizările pentru Premiul Nobel pentru Pace, în acest an se numără şi Internetul, pentru rolul său în promovarea „dialogului, dezbaterilor şi consensului“.

Pentru ediţia din acest an a Premiului Nobel pentru Pace a fost propusă o listă de 237 de nume, printre care se numără şi Internetul. Propunerea întregului Internet pentru această distincţie a venit din partea ediţiei italiene a revistei „Wired". Argumentul care sprijină această nominalizare este facilitarea „dialogului, a dezbaterii şi a consensului".

O nominalizare contestată

Chiar dacă mulţi au fost nemulţumiţi de această nominalizare, Internetul este susţinut în cursa pentru Premiul Nobel de fostul laureat Shrin Ebadi şi de Nicholas Negroponte, fondatorul proiectului pentru laptopul de 100 de dolari. Lista finală a nominalizaţilor a fost stabilită de Comitetul norvegian al Nobel, care cuprinde şi nume importante, precum activista pentru drepturile omului, rusoaica Svetlana Gunnushkina şi activistul chinez Liu Xiaobo.

Câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace 2010 va fi anunţat abia la 8 octombrie. Criticii Internetului reclamă faptul că dincolo de facilitarea „dialogului, dezbaterilor şi consensului", spaţiul virtual a fost folosit de grupările extremiste pentru propagarea violenţei şi a războiului. Aşadar, se ridică întrebarea dacă Internetul este într-adevăr un lucru benefic, promotor al păcii sau poate fi folosit şi în scopuri care pot genera violenţă.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite