Peter Frank: „Economia se însănătoşeşte. Întotdeauna!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Frank:  „Economia se însănătoşeşte. Întotdeauna!“
Peter Frank: „Economia se însănătoşeşte. Întotdeauna!“

Americanul Peter Frank susţine la The Money Channel o emisiu­ne pe teme de afaceri, în limba engleză. „The Frank Show“ poate fi urmărit de luni până joi, la miezul nopţii, şi vinerea, de la ora 22.00.

Adevărul: Când aţi venit în România? Cum v-aţi adaptat la mediu?

Peter Frank: După câteva drumuri între New York şi Bucureşti, m-am stabilit aici în luna iunie. România este o ţară frumoasă şi surprinzătoare, iar Bucureştiul mi se pare dinamic şi primitor. M-am adaptat uşor. Vremea este, practic, aceeaşi ca şi la New York, doar (din fericire) mai puţin umedă. Nu am avut probleme nici cu diferenţele culturale. În multe privinţe, atât de multe lucruri specifice SUA au fost adoptate şi aici, încât nici nu simt că am plecat. Totuşi, mi s-a părut dificil să învăţ româna, care este o limbă foarte complicată.

Prin ce diferă „The Frank Show“ de alte emisiuni economice?

Principala deosebire constă în faptul că emisiunea este în engleză. Show-ul face, pe parcursul a 30 de minute, o trecere în revistă a ştirilor economice din întreaga lume. Ca atare, ritmul este alert, iar comunicarea foarte directă. Emisiunea include şi câte un interviu cu un om de afaceri, analist sau economist, în care abordăm fie ştirile zilei, fie câte un su­biect de maxim interes pentru telespectatori.

Când se întrevede sfârşitul actualei crize?

Părerea mea este că nu mai suntem într-o criză reală. Suntem în profund proces de recesiune. Acel sentiment presant, specific crizei, care ne constrânge să luăm decizii rapide pentru supravieţuire, s-a epuizat. Desigur, dificultăţile severe cu care se confruntă multe companii şi indivizi se resimt încă, mai ales în comparaţie cu cei 15 ani de creştere continuă.

Dar aceasta este o parte inerentă a unui ciclu şi o provocare care revine iar şi iar, aşa cum arată şi istoria. În privinţa estimărilor, aş fi în asentimentul economiştilor care prevăd o schimbare palpabilă, cândva, în cursul anului viitor. 

În ce fel a fost afectată România de criză?

Unul din lucrurile pe care le înveţi când treci printr-o recesiune este acela că economia îşi recapătă întotdeauna „sănătatea“. Întotdeauna. Nici nu aş spune că România a regresat în vreun fel. Din multe puncte de vedere, recesiunea este sănătoasă. Obligă companiile să se analizeze, să se replieze. A fi obligat să restructurezi nu înseamnă o regresie: este doar o altă formă a progresului.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite