Divertis agravează criza (de râs) naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Divertis agravează criza (de râs) naţională
Divertis agravează criza (de râs) naţională

Mai numeroasă şi pusă pe fapte şi mai mari decât până acum, trupa Divertis are ambiţia să transforme România într-un Divertisland şi să tragă sforile umorului „sub acoperire“ din interiorul Casei PROporului.

„Divertis – Land of Jokes“ şi „Serviciul Român de Comedie“, difuzate duminică seara la PRO TV de la 20.45, respectiv 21.45, reprezintă o abordare în premieră. „Este pentru prima dată când se diversifică produsul Divertis, când se merge pe două formule, fiecare cu decorul, producţia şi distribuţia ei. Este o recalibrare a trupei şi în acelaşi timp, o adaptare la actualele condiţii economice impuse de criză.

Până acum am fost mereu solicitaţi să lungim programul la mai mult de o oră, dar nu s-a putut, nu era cazul. Criza aceasta, şi nu numai, ne-a arătat că acum este cazul şi că se şi poate“, explică Toni Grecu. Nu este vorba doar de un salt cantitativ, ci şi calitativ, subliniază Silviu Petcu: „Întotdeauna ne-am dorit să fim remarcaţi prin calitate şi nu prin cantitate. De aceea ne-am ferit de formate de televiziune care să depăşească o oră. Acum este vorba de o schimbare în toate sensurile: de abordare, «de lumină“ (care nu mai vine de la Răsărit), de echipă, de colaboratori. Totul s-a schimbat, mai puţin noi. Noi tot umor facem. Acelaşi umor din zona capului, pentru cine-l are (capul sau umorul)“.

Creaţie fără transpiraţie

Dar până la produsul finit este cale lungă. Până se ajunge la o „sinergie a faptelor“ aşa cum o vedem noi pe micile ecrane, procesul de creaţie trece prin numeroase „meandre ale concretului“. Silviu Petcu dezvăluie câte ceva din (ane)voiosul demers creativ: „La început vorbeşte unul, apoi doi, pe urmă vorbesc toţi, se pleacă după o cafea, după apă şi ţigări.

Se stabilesc subiectele, se împarte trupa în două grupe, se aşează fiecare în faţa laptopului şi nu mai vorbeşte nimeni“. Raportul procentual al genialităţii (1 la sută inspiraţie, 99 la sută transpiraţie), enunţat de Thomas Alva Edison, nu se aplică în cazul Divertişilor: „Dacă n-avem inspiraţie scriem mai mult. De transpirat, în afară de iulie şi august, nu transpiră nimeni“, se laudă acelaşi Silviu Petcu.

După stabilirea scenariului, „care este cel mai important lucru, temelia programului“, intră în scenă „actorii cu talentul şi strălucirea şi, la urmă, producţia, care pune în operă conţinutul, adică munca scenariştilor şi actorilor“, explică Toni Grecu. O zi obişnuită la filmări pentru un membru Divertis se aseamănă, totuşi, în punctele esenţiale, cu ziua obişnuită a unui simplu om (înrobit) al muncii: „Dimineaţă te trezeşti, mănânci, înveţi textele, îţi vin altele în cap, dai telefoane să vezi ce zic ceilalţi despre ceea ce ai tu în cap, îţi trece, pleci la platou, te machiezi, te îmbraci, joci, pleci acasă unde n-ai cumpărat nici azi mâncare, n-ai plătit facturile, în general n-ai făcut nimic, pentru că e ora de culcare“, sintetizează magistral Silviu Petcu.

Haz la foc continuu

În platourile de filmare, însă, situaţia stă ceva mai elaborat. Şi, spre deosebire de locurile în care îşi (pe)trec existenţa

image

mulţi oameni simpli (şi înrobiţi) ai muncii, la filmările Divertişilor se râde foarte mult. Situaţia este şi mai animată, întrucât extinderea programului la două emisiuni a antrenat şi o sporire semnificativă a numărului de actori. Pe lângă personalităţile consacrate ale vechiului Divertis, se regăsesc acum multe nume noi.

Cea mai privilegiată pare „latura feminină“, care cunoaşte o expansiune fără precedent. Noua formulă reprezintă, fără îndoială, o schimbare radicală faţă de perioada anilor ’90, când „gaşca“ era strict masculină. Deşi pe Divertişi îi mai încearcă vagi nostalgii cu privire la vremile de mult apuse („fireşte că perioada turneelor prin ţară şi a spectacolelor în săli neîncălzite, dar «incendiate» de sute de spectatori te îmbie la „amintiri din copilărie”), Silviu Petcu priveşte actuala formulă ca pe o necesitate istorică: „Între timp, am mai crescut şi noi şi nu puteam rămâne «flăcăi» toată viaţa. Mai ales când fetele sunt şi frumoase şi talentate“.

La filmări este forfotă şi se munceşte „la foc continuu“. Ambele emisiuni se filmează pe parcursul a două zile, în platouri învecinate, ceea ce face situaţia şi mai tulbure, pentru martorul neavizat. În platoul de la „Divertis – Land of Jokes“, te trezeşti înconjurat de o armată de personaje convocate, prin magia machiajului, a costumelor şi a talentului actoricesc, rupte direct din „gura de rai“ a fiţelor României noastră vesele şi mult prea contemporane. De la cele două Elene celebre (Udrea şi Băsescu), la Emil Boc, Traian Băsescu, „Marean“ Vanghelie sau Mircea Geoană, politicienii de frunte ai ţării convieţuiesc într-un haz şi o „hăhăială“ continue cu alde Adriana Bahmuţeanu, Silviu Prigoană, Gigi Becali sau Dumitru Dragomir, în scenete, cântări, numere de dans, interviuri şi interpelări.

image

ECHIPA DE LA „Serviciul Român de Comedie“: Toni Grecu, Dragoş Stoica, Jojo, Valentin Darie, Claudiu Maier, Aniela Petreanu, Cosmin Natanticu, Cristi Martin, Andreea Doinea, George Dorin Andreescu (DJ Gojira)



De cele mai multe ori, personajele sunt atât de reuşit redate, încât publicul din platou izbucneşte necontrolat în râs, la simpla intrare în scenă a protagonistului. Scenetele nu decurg întotdeauna ca în scenariu, pentru că, sub impulsul inspiraţiei de moment, actorii improvizează copios, ceea ce îi face şi pe colegii de echipă să izbucnească în râs.

Desigur, nu totul iese de la bun început, „O secvenţă se trage de câte ori este nevoie, până iese cum trebuie. Dar cele mai hazlii sunt cele în care se improvizează şi ies din prima. Cu cât sunt mai multe duble, cu atât umorul îşi pierde din strălucire, din savoare“, explică Toni Grecu. El trebuie să ştie cel mai bine cum stau lucrurile, întrucât oficiază în calitate de mare maestru de ceremonii la „Serviciul Român de Comedie“ (SRC). Aici platoul este un simulacru de Casă a Poporului, în care se dau din nou în stambă personajele politice emblematice ale naţiunii.

În cele din urmă însă, după ce totul a fost spus, scris, jucat, difuzat, analizat şi rating-uit, aprecierea rezultatelor se reflectă în atitudinea receptorilor. Toni Grecu dixit: „Dacă publicul râde, înseamnă că treaba a ieşit şi scopul a fost atins. Dacă nu, înseamnă că ceva nu e în regulă şi, de obicei, se dă vina pe telespectatori, care nu ştiu să aprecieze o emisiune de calitate - ceea ce este, desigur, cu totul fals...“

„Chef de chef“ la orice oră

Divertişii aduc un mesaj optimist şi încearcă să îi înveselească şi mai tare pe români. În opinia lui Toni Grecu, la noi în ţară nu este deloc tragic, aşa cum ne-ar putea face să credem vocaţia fatalistă a spiritului mioritic: „România nu este deloc tristă şi asta puteţi vedea din numărul de festivaluri organizate în luna august: peste 300. Unde te duci şi unde te întorci, dai de un festival: Mamaia, Tataia, Cerbul, festivalurile berii, tunsul oilor, sâmbrele, hramurile, moaştele, sfinţii şi, peste toate, campaniile electorale. Distracţie ca vara asta, într-un an economic extrem de complicat, nu am văzut niciodată. Probabil că principiul conform căruia omul sărac n-are chef de muncă, dar are chef de chef este valabil azi, mai mult ca oricând“.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite