Decorarea casei de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă amenajată pentru Sărbători
Casă amenajată pentru Sărbători

Atmosfera caldă a Crăciunului este însufleţită de sunetul colindelor, de luminiţe, de ghirlande din beteală şi de ornamentele de dimensiuni variate, care sunt „ingredientele“ unor Sărbători de iarnă luminoase.

Specialiştii în decoraţiuni interioare, Luana Ibacka şi Alexandra Puiu vă dau câteva sfaturi utile pentru amenajarea casei în maniera tradiţională Crăciunului.

Luana Ibacka, prezentatoarea emisiunii „Căminul de 5 stele", care se difuzează în fiecare duminică la B1 TV, de la ora 11.30, ne sfătuieşte să aşezăm bradul în „centrul de interes al casei":

Luana Ibacka

image

„Trebuie să îi oferim cel mai bun «loc de parcare» în spaţiul existent! Are nevoie, în jurul său, de o rază liberă de cel puţin un metru, astfel încât să se poată pune cadouri şi să fie admirat. În funcţie de dimensiunea sa, bradul poate fi aşezat pe podea sau pe o măsuţă, consolă sau pe un scaun mai stabil, în faţa ferestrei. Orice suport poate fi acoperit cu o faţă de masă roşie. Bradul poate fi aşa cum simţi tu Crăciunul: tradiţional, stilat, pentru copii sau pentru plăcerea de a le oferi oaspeţilor un spectacol vizual."

În privinţa decorării casei pentru Crăciun şi Anul Nou, Luana ne recomandă „să faci totul ca tu şi cei dragi să intraţi în atmosfera de sărbătoare.

„Lumânările dau efectul de căldură şi de locuinţă primitoare"

Să reînvii tot ce ai simţit bun în copilăria ta, să purifici, prin lumina sfântă casa în care stai. Decorarea în culori vii - roşu, auriu, argintiu - înviorează spiritul, aduc veselie. Cu conuri de brad naturale şi bomboane de la magazin, îţi poţi decora ieftin un brăduţ. La fel de bine, poţi cumpăra decoruri noi, urmărind linia cât mai clasică a bradului, care sugerează belşug, dragoste, lumină."

Paleta coloristică a decoraţiilor nu trebuie să urmeze un anumit standard: „Frumuseţea e că nu trebuie nimic. E cum simte fiecare în casa lui. Desigur, dacă e vorba despre un mare lanţ hotelier, sunt aranjori, fleurişti, designeri, care se întrec în propuneri neconvenţionale şi, cu cât e mai mare bugetul, cu atât mai mult belşug arată!"

Cu toate acestea, Luana este de părere că mai multe decoraţii nu surprind mai bine spiritul Crăciunului: „Un simplu model de globuri, câteva acadele şi fundiţe roşii de catifea, un set de lumini electrice, îţi oferă la fel de multă bucurie ca cele mai scumpe decoraţii cu pietre Swarovski."

În privinţa bradului, prezentatoarea „Căminului de 5 stele" optează pentru cel natural: „Merită să cumperi brad natural dacă stai acasă toată vacanţa. Dar cum toţi plecăm în vizite, rămâne relativ puţină vreme de petrecut cu bradul tău natural... Aşa că, pui câteva crenguţe pentru miros şi împodobeşti un brăduţ de plastic."

Alexandra Puiu, specialista în amenajări interioare a emisiunii „S.O.S. Salvaţi-mi casa", de la Prima TV, ne oferă sfaturi practice pentru amenajarea casei pentru Sărbătorile de iarnă:

Alexandra Puiu

Alexandra Puiu

„Crăciunul bate la uşă. În goana noastră continuă şi lipsa de timp din cursul anului, ne rămân multe lucruri care trebuie organizate şi decorate prin casă înainte de Sărbători, toate într-un ton optimist. Până şi când vă decoraţi casa de Crăciun, trebuie să ţineti cont de tendinţe, dar şi de stilul propriu. În funcţie de culorile pereţilor, perdelelor, draperiilor, tapiţeriei, parchetului, alegeţi cromatica decoraţiunilor. Ideal este ca orice cromatică de culori alegi, să o combini cu puţin roşu - culoarea Sărbătorilor de iarnă. Argintiu-roşu, auriu-roşu, albastru-argintiu-roşu, auriu-verde-roşu, alb-argintiu-roşu, alb-auriu-roşu sunt câteva combinaţii de culori care mi se par estetice, iar cele cu argintiu şi auriu dau un plus de eleganţă. Bradul nu trebuie sufocat cu decoruri şi culori. Totul trebuie să fie extrem de sensibil şi vesel."

Totodată, designerul emisiunii de la Prima TV vă propune să vă confecţionaţi singuri decoraţiile folosite pentru împodobirea casei şi a bradului:

„Prăjituri de diverse forme, pictate cu culori acrilice; din cutii de carton puteţi decupa forme de ren, Moşi de Crăciun, îngeraşi şi globuri, pictate sau decorate cu bucăţi de materiale; globuri de vată ornate cu paiete, sunt doar câteva din variantele de podoabe de brad pe care le puteţi bricola... şi, foarte important, accesoriul esenţial la agăţarea unui decor pe braduleţ este sfoara de care se agaţă, pe care vă recomand să fie din panglică, tăiată în aşa fel încât să puteţi face o fundă. Materialul pe care îl veţi folosi pentru agăţarea podoabelor poate deveni beteală. Aşa că daţi fuga până la merceria cea mai apropiată şi cumpăraţi-vă câţiva metri liniari de panglică, de vreo trei tipuri, în funcţie de cromatica pentru care aţi optat la ornarea bradului şi în funcţie de dimensiunile lui. Panglica o veţi roti de jur împrejurul bradului, de la bază până în vârf."

„Bradul poate fi aşa cum simţi  tu Crăciunul: tradiţional sau stilat"

Sub brad, Alexandra Puiu sugerează să „căutaţi materiale fine şi interesante pentru a le putea aşeza. Acelaşi tip de material, împreună cu panglica cumpărată le puteţi folosi pentru ornarea oglinzii din hol sau living. De candelabru puteţi agăţa o crenguţă de brad, împreună cu o fundă mare din panglici. Nu uitaţi de lumânări, cât mai multe, în orice colţ al casei, pentru a crea o atmosferă cât mai intimă şi mai plăcută. Căutaţi toate sticluţele pe care le aveţi prin cămară şi vopsiţi-le cu un spray roşu, după care puteţi introduce în ele câte o lumânare verde, albă, argintie, aurie, în funcţie de cromatica pe care aţi mers în decorare."

În privinţa aranjamentului mesei de Crăciun, vedeta este de părere că „De pe masă nu trebuie să lipsească un bol plin de fructe, portocale, mandarine, banane, care vor da tonul unei combinaţii pline de parfum. Nu uitaţi să puneţi şi în baie câteva lumânări, prosoape roşii şi două globuri agăţate de oglindă. Puteţi agăţa inclusiv de perdeaua din dormitor o instalaţie de pom, pe verticală, pe una din laterale, câteva globuri mai uşoare, prinse în ace de siguranţă, cu nelipsitele panglici."

În încheiere, designerul Alexa­ndra Puiu vă urează „Nu uitaţi, niciunul din decorurile alese nu trebuie să vină forţat în casa voastră, trebuie pur şi simplu să se potrivească cu personalitatea voastra. Spor la decorat!"

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite