Crăciunul în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe glob. Există aproximativ 115 dialecte în care oamenii urează “Crăciun fericit!”. Zicala “Câte bordeie, atâtea obiceie” se aplică şi atunci când vine vorba de modul în care oamenii serbează Crăciunul în diverse colţuri ale lumii.

Brazilia

Moş Crăciun este numit Papai Noel. Majoritatea obiceiurilor se aseamănă cu cele din Statele Unite şi Marea Britanie.

În familiile bogate, masa de Crăciun este compusă din friptură de pui, curcan, porc, şuncă, orez, fructe proaspete şi confiate şi se bea bere. În familiile sărace, se mănâncă doar pui cu orez.

Finlanda

În această ţară, mâncarea joacă un rol extrem de important în modul în care îţi petreci Crăciunul. La prânz se mănâncă terci din fulgi de orez şi o supă dulce de fructe uscate (prune, struguri, mere, pere, caise şi smochine).

Conform tradiţiei, meniul mesei din seara de Crăciun este compus dintr-o tocăniţă care conţine ficat, napi suedezi, morcovi şi cartofi, alături de şuncă de casă sau curcan.

În seara de Ajun, copiii primesc cadouri de la una dintre rude, care este deghizată în Moş Crăciun.

Marea Britanie

În această ţară, Crăciunul este dominat de muzică. En­­gle­zilor le plac foarte mult colindele, pe care le ascultă în toată perioada sărbătorilor. O altă tradiţie foarte preţuită este împodobirea bradului de Crăciun, precum şi decorarea locuinţelor cu crenguţe de brad şi vâsc.

Moş Crăciun vine în seara de Ajun şi lasă copiilor daruri, pe care le aşază în şosete sau feţe de pernă atârnate la picioarele patului. Conform tradiţiei, darurile sunt desfăcute abia în după-amiaza zilei de 25 decembrie, iar masa de Crăciun este servită imediat după aceea.

Germania

De Crăciun, germanii adoră să-şi decoreze casele în spiritul acestei sărbători. Perioada de patru săptămâni dinaintea Crăciunului (Advent, “venire”) este foarte importantă, reprezentând o perioadă în care oamenii se pregătesc pentru venirea pe lume a Domnului. În aproapte toate casele se găseşte “Adventskranz” – o coroniţă împletită din plante uscate, ornată cu patru lumânări.

Ungaria

În seara de Ajun, copiii sunt trimişi la rude să se uite la filme, în timp ce pruncul Iisus le vizitează casele, aducându-le în dar un brad şi cadouri pentru toţi membrii familiei. Conform tradiţiei, pe lângă globuri, beteală şi instalaţia de iluminat, în brad sunt puse şi ornamente comestibile, de la nuci învelite în staniol auriu, la bomboane de ciocolată şi bezele.

Letonia

Letonia este ţara în care a fost decorat primul brad de Crăciun din istoria omenirii. Conform tradiţiei acestei ţări, Moş Crăciun aduce cadouri timp de 12 zile consecutiv, începând din seara de Ajun (24 decembrie), pe care le aşază sub brad. În prima zi de Crăciun, masa tradiţională este alcătuită din mâncare de fasole neagră cu bacon şi sos, plăcinţele, varză şi cârnaţi.

Portugalia

Moş Crăciun vine în seara de Ajun şi lasă cadouri pentru copiii care şi-au lăsat ghetuţele la uşa sobei. Masa tradiţională este alcătuită din friptură de cod cu cartofi fierţi şi se serveşte la miezul nopţii dintre 24 şi 25.

Rusia

În majoritatea cazurilor, în Rusia Crăciunul este serbat pe 7 ianuarie, respectând calendarul vechi, care este devansat cu 13 zile faţă de calendarul clasic.

Ştiaţi că...

image

... în Egipt, Crăciunul se serbează pe 7 ianuarie? În seara de Ajun, credincioşii se duc la biserică, purtând un set de haine nou-nouţe, de la lenjerie intimă, la accesorii.

image

... în Grecia, nu există tradiţia bradului de Crăciun? În schimb, în fiecare casă se găseşte un vas de lemn, în care se pune o instalaţie de sârmă, în centrul căreia este amplasată o cruce, împodobită cu busuioc.

... în Belgia există doi Moş Crăciuni, care vin, de fapt, pe 6 decembrie? Sfântul Nicolae vine la copiii valoni, în timp ce Pere Noel (Tata Crăciun) vine la copiii vorbitori de franceză.

TV

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite