Controversă de la un cuvânt: A fost oare Biblia tradusă greşit?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controversă de la un cuvânt: A fost oare Biblia  tradusă greşit?
Controversă de la un cuvânt: A fost oare Biblia tradusă greşit?

Profesorul Ellen van Wolde, specialist în Vechiul Testament, consideră că Dumnezeu nu a creat Pământul.

Conform textelor din Vechiul Testament, Dumnezeu a creat lumea în şase zile, urmând ca în cea de-a şaptea zi să se odihnească. La 2000 de ani de la venirea lui Christos, într-o eră în care romane precum „Codul lui Da Vinci“ susţin că Fiul lui Dumnezeu a avut urmaşi pe pâmânt, profesorul Ellen van Wolde, autor şi cunoscut expert în Vechiul Testament, pretinde că prima propoziţie din cartea Genezei a fost tradusă greşit. Astfel, „la început, Dumnezeu a creat Cerul şi Pământul“ nu este traducerea corectă din ebraică a frazei.

Citeşte şi


Ellen van Wolde arată într-un studiu recent cum o traducere greşită a unui cuvânt a influenţat istoria creştinismului mai bine de 2000 de ani. Aceasta susţine că autorii textelor din Geneza nu au intenţionat să sugereze că Dumnezeu a creat lumea. De fapt, potrivit lui van Wolde, Pământul era deja acolo când Dumnezeu a creat oamenii şi animalele. Ea a concluzionat că verbul ebraic „bara“, care este folosit în prima propoziţie a Genezei, nu înseamnă „a crea“, cât „a separa în spaţiu“.

Potrivit teoriei iudeo-creştine, Dumnezeu a creat Pământul din nimic, urmând ca mai apoi să-l populeze cu animale, plante şi în final, cu cei doi oameni, Adam şi Eva. Dacă ar fi să acceptăm teoria profesorului Ellen van Wolde, prima propoziţie din Vechiul Testament s-ar traduce astfel: „la început, Dumnezeu a separat Cerul şi Pământul“.

Astfel, începutul Bibliei creştine nu marchează începutul timpului, cât cel al narării despre creaţie. „Înseamnă că Dumnezeu a creat oamenii şi animalele, dar nu Pământul în sine. Dumnezeu era subiectul, urmat de două sau mai multe obiecte. De ce nu a creat doar un lucru sau un animal, ci întotdeauna mai multe?“ Concluzia lui van Wolde este simplă: ideea de creatio ex nihilo este o greşeală de înţelegere.

Cât despre lumea academică, teoria lui Ellen van Wolde nu a fost acceptată în unanimitate, mai mult, stârnind polemici în toată lumea. Iar în lumina acestor noi evenimente şi date, care încearcă să umanizeze „zeul“, se pare că secolul XXI rămâne un secol al lucidităţii şi al negaţiei.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite