Colesterolul: bun sau rău?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent în toate celulele din organism, esenoeial pentru sinteza hormonilor, a vitaminei D şi a acizilor biliari necesari digestiei grăsimilor, avπnd rol în funcoeionarea neuronilor şi în

Prezent în toate celulele din organism, esenoeial pentru sinteza hormonilor, a vitaminei D şi a acizilor biliari necesari digestiei grăsimilor, avπnd rol în funcoeionarea neuronilor şi în menoeinerea imunităoeii, colesterolul a devenit o obsesie.

(Material realizat de dr. Dana Harbuz Miricioiu) Pentru îndeplinirea acestor funcoeii vitale, organismul uman are nevoie de o cantitate mică de colesterol. Creşterea nivelului acestuia peste o anumită măsură devine un real pericol pentru sănătate.

Alimente care trebuie evitate Colesterolul provine în proporoeie de 80 % prin sinteza lui în ficat. Restul e adus în organism prin alimentele de origine animală: gălbenuşul de ou, carnea grasă, slănina, untura, organele grase (creierul, ficatul), mezelurile, care sunt bogate în colesterol. Acesta se găseşte şi în anumite produse lactate. Brπnzeturile fermentate, cum ar fi caşcavalul, brπnza telemea şi cea topită, s m π n - tπna şi frişca au un conoeinut ridicat de colesterol, spre deosebire de produsele proaspete - brπnza de vaci, urda, caşul dulce, laptele şi iaurtul - care conoein colesterol în cantităoei mici. În schimb, legumele şi fructele sunt lipsite de colesterol.

Fă-oei analizele Colesterolul e transportat în sπnge legat de proteine. De aceea, analiza sπngelui arată că profilul lipidic e format din mai multe fracoeiuni: LDL colesterolul - cu densitate joasă, cunoscut şi sub numele de "colesterolul rău", periculos pentru sănătate, care se depune pe pereoeii arterelor, formπnd plăcile de aterom; HDL colesterolul - cu densitate înaltă, care îndepărtează colesterolul de pereoeii vaselor şi îl duce în ficat, pentru a fi reutilizat. De aceea, e cunoscut sub numele de "colesterol bun"; VLDL - trigliceridele, fracoeiune cu densitate foarte joasă, principala formă de depozitare în oeesutul adipos.

În fazele inioeiale, hipercolesterolemia nu provoacă nici un simptom.


În timp, poate determina sau precipita aparioeia aterosclerozei, prin depozitarea particulelor lipidice pe pereoeii arterelor. Îngustarea lor determină cardiopatia ischemică, infarctul miocardic sau accidente vasculare cerebrale. Aceste boli sunt provocate în special de LDL - "colesterolul rău" - cel care se depune pe pereoeii arterelor. Creşterea LDL la peste 160 mg/dl la adultul tπnăr, aparent sănătos, sau peste 100-130 mg/dl la persoanele cu afecoeiuni cardiovasculare reprezintă un risc major pentru sănătate.

Riscul de cardiopatie ischemică e cu atπt mai scăzut cu cπt nivelul "colesterolului bun" HDL e mai mare. Valoarea optimă a acestuia este de 45 mg/dl la bărbaoei şi de 55 mg/dl la femei. Scăderea HDL sub 35 mg/dl constituie un semnal de alarmă.

Sedentarismul creşte nivelul colesterolului Una din 500 de persoane e afectată de hipercolesterolemia familială, moştenită genetic.

La aceste persoane, asocierea cardiopatiei ischemice e frecventă. Diabetul zaharat, la persoanele care consumă constant alcool, dar şi anumite medicamente (diureticele, anticoncepoeionalele şi betablocantele), contribuie la creşterea colesterolului în sπnge.

Obezii prezintă în mod constant un nivel crescut al colesterolului.

Important de ştiut e că scăderea în greutate determină reducerea nivelului "colesterolului rău" şi creşterea celui "bun".

Acelaşi efect îl au şi exercioeiile fizice.

10 fii sănătos...

Colesterolul: bun sau rău? George Emilian, 41 ani, Petroşani: Am 120 kg, merg pe bicicletă în fiecare zi cπte 20 km, dar la sfπrşitul zilei am dureri de spate. Să renunoe la bicicletă? Ar fi mai bine să încercaoei să renunoeaoei la cπteva din kilogramele în plus. Şi nu printr-o astfel de metodă, care solicită foarte mult atπt coloana vertebrală - şi aşa supusă unei greutăoei destul d e mari - , cπt şi sistemul cardiovascular, ci pe baza unei diete bine stabilite de un nutrioeionist şi prin exercioeii fizice nu aşa exagerate. E cunoscut faptul că obezitatea reprezintă un factor de risc pentru hipertensiunea arterială şi afecoeiuni ale inimii. E bine că faceoei mişcare, dar nu foroeaoei inutil organismul.

Ai probleme de sănătate? Nu ezita să ne scrii.

Specialistul nostru, dr. Dana Harbuz Miricioiu, va răspunde scrisorii săptămπnii.

la e-mail: dana.harbuz@adevarulholding.ro sau la adresa Şos. Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2, Bucureşti Scrieoei-ne! Scrisoarea săptămπnii Aveoei grijă ce mπncăruri consumaoei! O dietă nesănătoasă creşte nivelul colesterolului .

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite