Cinema

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinema
Cinema

Criticul de film Cristi Mărculescu vă recomandă...

Francesca

image

Francesca nu ştie nici unde pleacă exact, nici dacă angajatorul italian chiar i-a găsit un post de „îngrijitoare bătrână“. Dar este pe ultima sută de metri înaintea plecării spre mirajului muncii puţine şi bine plătite „în afară“. Francesca nu ştie cât şi în ce este implicat iubitul ei Mihai, care a făcut greşeala de a supraevalua capacitatea de înţelegere şi amânare a unor personaje foarte puţin capabile de asemenea lucruri. Mai ales când vine vorba de datorii.

Francesca nu ştie nici cât de mult o admiră naşul său, un doctor bătrân şi libidinos. Dar Bobby Păunescu ştie cum să facă, din ultimele zile de dinaintea plecării la muncă în peninsulă, a educatoarei Francesca, un film adevărat şi interesant, o dramă atent tensionată, care evită cu inspiraţie capcanele şi fundăturile micro-realismulului mizerabilist pe care îl supra-licitează noul val românesc.

Felia de viaţă din care face parte Francesca include şi interlopi (protagonişti ai unora dintre cele mai bine scrise şi tensionate secvenţe din filmul românesc recent) şi o mamă iubitoare (Luminiţa Anghel). Dar Francesca nu este victima absolută a celor din jurul ei, nu este nici prea deşteaptă, nici prea superficială, iar Monica Bârlădeanu îşi manevrează personajul într-un mod, care îl scoate din vasta galerie de fiinţe demne de milă din partea spectatorului cu care noua generaţie de regizori români simte nevoia să îşi bombardeze publicul. Ce reuşeşte de fapt Bobby Păunescu este un film distant şi discret faţă de protagonişti, care observă just, fără recurs la emoţii ieftine, dar cu câteva frisoane excelent amplasate, problema emigraţiei, fără a judeca, exploata sau a o oferi ca soluţie.

Regia: Bobby Păunescu; Distribuţie: Monica Bârlădeanu, Doru Boguţă, Luminiţa Gheorghiu, Dan Chiriac, Ion Sapdaru

Katalin Varga

Titlu original: Katalin Varga

image



Filmul prezintă povestea lui Katalin Varga, o femeie trecută prin experienţa unui viol, din care a rezultat un copil, pe nume Orban. Antal Borlan, tatăl copilului, este implicat într-o crimă odioasă, dar soţia lui nu l-ar bănui de aşa ceva niciodată. Exact când credea că Dumnezeu l-a iertat, oferindu-i mariajul fericit, apare în peisaj femeia, pe care în urmă cu 11 ani o violase fără pic de milă.

Unguroaica Varga s-a urcat în maşina străinului Antal şi, la scurt timp, ea ajunge să fie violată, chiar sub ochii prietenului său Gegerly. Băieţelul îl creşte împreună cu soţul ei, care nu ştie ce secret ascundea femeia, aşa că în momentul când află că Orban nu este al lui, îi izgoneşte de acasă şi astfel, soarta îi duce în locul, unde Katalin îşi jurase cu 11 ani în urmă să nu mai calce niciodată.

Regie:  Peter Strickland;  Distribuţie:  Hilda Péter, Zsolt Pall, Fatma Mohamed, Attila Kozma, Szilvia Majlath

Primul strigăt

image

Titlu original: Le premier cri



”Le Premier Cri“ este o poveste emoţionantă, despre primul scâncet, pe care îl scoatem la naştere. Documentarul prezintă în mai multe versiuni momentul unic din viaţa unei femei. Naşterea unui co­pil este,  în orice condiţii de trai şi împrejurări sociale identică pentru orice fiinţă, care dă viaţă unui prunc.

Producţia franceză urmăreşte modul, în ca­re dau naştere copiilor lor, zece femei care provin din state diferite: Franţa, Statele Unite ale Americii, Vietnam, India, Brazilia, Nigeria, Tanzania, Japonia, Mexic şi Rusia. De-a lungul a 24 de ore, documentarul prezintă vieţile unor personaje reale, care ajung să coincidă în momentul naşterii, la primul ţipăt al copilului. Punctul zero este trăit la fel de femeile din cinci continente, indiferent de zonele sălbatice sau cele hiperurbanizate, în care se află.

Regie:  Gilles de Maistre;  Distribuţie: Gilles de Maistre, Marie Quinton, Armand Amar, Emmanuel Guionet, Franck Desmoulins

Anul Unu

image



Titlu original: Year One

”Anul Unu“ este o comedie haioasă, în care doi oameni din epoca primitivă sunt izgoniţi din satul lor. Cei doi pierde-vară, leneşul Zed şi cel mai bun prieten al său Oh îşi trăiesc viaţa în vremurile biblice ale Vechiului Testament. Dar nu are nicio legătură cu filmele de genul peliculei „Patimile lui Hristos“, mai ales că joacă celebrul actor de comedie Jack Black.

„Anul Unu“, în stilul lui Judd Apatow, prezintă aventurile prin care trec Zed şi Oh, în călătoria lor epică prin lumea anului unu. După ce gustă din fructele Pomului Cunoaşterii, Zed are un moment de iluminare spirituală şi începe să îşi pună întrebări despre sensul vieţii, spre disperarea localnicilor. Alungat, el pleacă împreună cu prietenul său Oh, în căutarea răspunsurilor care nu-i mai dădeau pace. Călătoria este plină de amuzament şi neprevăzut.

Regie:  Harold Ramis;  Distribuţie:  Michael Cera, Jack Black, Olivia Wilde, Juno Temple, Vinnie Jones

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite