Un Cannes lipsit de strălucire?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un Cannes lipsit de strălucire?
Un Cannes lipsit de strălucire?

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes a stat sub semnul controversei, al unei oarecare lipse de strălucire şi, precum s-au lamentat unii critici, chiar de inspiraţie artistică...

Cea de-a 62-a ediţie a Festivalului de pe Riviera Franceză, desfăşurată între 13-24 mai, pare a fi una dintre cele mai “indecise” din ultimii ani. În ciuda prezenţei mai multor producţii intens mediatizate, una din marile neîmpliniri semnalate în cor de presa occidentală pare să fi fost lipsa unei pelicule care să întrunească, fără rezerve, aprecierile unanime.

Festivitatea de decernare a premiilor Palme d’Or a avut loc într-o ambianţă tensionată, marcată de zvonurile lansate de presa franceză, potrivit cărora o parte din juriu a fost pe punctul de a se retrage, din cauza atitudinii dictatoriale a preşedintelui, actriţa franceză Isabelle Huppert.

Juriul a optat în cele din urmă pentru un film destul de bine primit de public şi critică, “Das weiße Band” (“Panglica albă”), al regizorului austriac Michael Haneke, căruia i-a fost înmânat trofeul Palme d’Or. Povestea sumbră, redată în alb şi negru, explorează acumularea morbidă cauză-efect în cazul unor copii brutalizaţi de părinţi, care se transformă la rândul lor în torţionari.

image

Charlotte Gainsbourg

Manifestarea a înregistrat o oarecare “sărăcie” şi la categoria prezenţelor notabile pe covorul roşu. Cuplul Brad Pitt-Angelina Jolie s-a conformat trendului auster, cu o singură apariţie, oarecum obosită, pentru a promova pelicula lui Quentin Tarantino, “Inglourious Basterds”, în care Pitt deţine unul din rolurile titulare.

Considerat “sub aşteptări”, filmul lui Tarantino a prilejuit actorului austriac Christoph Waltz câştigarea premiului pentru cel mai bun rol masculin.

O altă peliculă controversată a fost “Antichrist”–ul regizorului danez Lars von Trier, huiduit la scenă deschisă. Secvenţele explicite de sex şi mutilări de organe genitale au lezat o parte a publicului, dar au “convins” juriul să o răsplătească pe actriţa britanică Charlotte Gainsbourg, cu premiul pentru cea mai bună prestaţie feminină.

image

Michael Haneke

În ceea ce ne priveşte pe noi românii, ediţia din acest an a fost “solară”, datorită reuşitei lui Corneliu Porumboiu. Regizorul român a prezentat comedia “Poliţist, adjectiv”,care a fost distinsă cu premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Presei de Cinema) şi premiul juriului, în cadrul secţiunii Un Certain Regard.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite