Bucureşti, capitala filateliei mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la emiterea primei mărci româneşti Între 20 şi 27 iunie, la Romexpo, aproape în aceleaşi pavilioane în care a fost organizat Bookfest, se va

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la emiterea primei mărci româneşti

Între 20 şi 27 iunie, la Romexpo, aproape în aceleaşi pavilioane în care a fost organizat Bookfest, se va deschide Efiro 2008, prima expoziţie mondială de filatelie organizată până acum în România.

Menită să marcheze împlinirea unui secol şi jumătate de la apariţia "Capului de bour", expoziţia, organizată de Compania Naţională Poşta Română şi Federaţia Filatelică Română, sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României, al Federaţiei Internaţionale de Filatelie şi al Asociaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor Filatelici, va prezenta 800 de colecţii aparţinând unui număr de 650 de colecţionari din 74 de ţări.

Bugetul expoziţiei este de 3,5 milioane de euro, dintre care s-au cheltuit până acum 2,2 milioane. 314.000 de euro a costat promovarea evenimentului.

Unicate

Din România, sunt prezentate 80 de colecţii propuse de 70 de colecţionari. Un juriu de 67 de experţi internaţionali va stabili acordarea celor trei trofee: Marele Premiu Efiro 2008, Premiul Naţional şi Premiul Internaţional.

Standurile româneşti vor prezenta matriţele originale ale primelor timbre "Cap de Bour", cel mai scump ziar din lume, "Zimbrulu şi Vulturulu", francat cu 8 mărci de 5 parale, achiziţionat la o licitaţie în Elveţia cu un milion de dolari, emise special pentru expedierea presei prin poştă, în 1858, un clişeu al mărcii de 10 parale din 1891 care n-a mai fost imprimat.

Există şi invitaţi speciali, printre care Academia Română cu colecţiile Cantacuzino şi Docan, care au făcut parte din tezaurul expediat în Rusia în timpul Primului Război Mondial şi, din fericire, s-au întors.

Din alte ţări amintim primele colecţii braziliene, "Ochi de Bour", aparţinând unui colecţionar spaniol, o selecţie din colecţia Reginei Angliei, colecţie începută de Regele George al V-lea, o scrisoare de la Hiroshima, descoperită foarte aproape de epicentrul exploziei, ţinută într-o cutie specială pentru că mai păstrează încă urme de radiaţii, o colecţie italiană cu mărcile vechi ale statului Toscana.

Primele mărci româneşti

1858 - Prima emisiune "Cap de Bour", de 27, 54, 81 şi 108 parale

1858 - A II-a emisiune: 5 parale pentru ziare, 40 de parale pentru scrisori simple, 80 de parale pentru recomandate

Mai există în circuitul filatelic cca. 800 de piese, în întreaga lume, în colecţii regale, imperiale sau în aceea a preşedintelui american Roosevelt.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite