Bogaţi şi... neliniştiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Tinerii bogaţi“ din Manhattan ,cei  care nu se sfiesc să îşi trăiască „în văzul lumii“ existenţele de lux.
„Tinerii bogaţi“ din Manhattan ,cei care nu se sfiesc să îşi trăiască „în văzul lumii“ existenţele de lux.

Telespectatorii români au în această primăvară prilejul să facă haz de necazul unor copii de bani-gata, în două producţii TV care dezvoltă aceeaşi premisă în moduri diferite.

Într-o abordare cronologică, primul apărut „pe televizoare" este reality-show-ul „Tineri şi bogaţi" („NY Prep"), care a intrat în grila Universal Channel la 23 februarie. Difuzată în fiecare seară de marţi, de la ora 23.00, producţia urmăreşte vieţile de huzur pe care le duc membrii unui grup select de adolescenţi din Manhattan.

Cluburile „spălate", maşinile de lux, prezentările de modă, liceele exclusiviste, relaţiile sus-puse şi cheltuielile exorbitante sunt realităţi fireşti, la ordinea zilei, pentru aceşti răsfăţaţi ai soartei, care nu au intrat în contact nici măcar din greşeală cu zonele mai problematice ale realităţii. Fişa de prezentare a emisiunii ne dezvăluie chiar că ei sunt protagoniştii din viaţa reală ai stilului de viaţă din serialul „Gossip Girl".

Show-ul urmăreşte însă şi aspectele vulnerabile ale protagoniştilor, reuşind să expună într-o anumită măsură şi reversul medaliei, mai exact neajunsurile pe care le antrenează acest tip de existenţă. Ca atare, producţia (din care Universal Channel difuzează acum primul sezon) este în măsură să predispună telespectatorul la o gamă variată de reacţii: dezaprobare, invidie, antipatie, până la identificarea cu acest mod de viaţă.

Postul TV autohton Kanal D atacă o problematică simi­lară - copiii răsfăţaţi - dar dezvoltă ideea într-o direcţie opusă, după un alt format. Showul intitulat „Săracii co­­pii bogaţi", care debutează la 11 martie, reuneşte cinci tineri „de bani gata", majoritatea cu antecedente în sfera scandalurilor mondene, şi îi aruncă într-un ca­­rusel al situaţiilor limită.

Mai exact, aceştia renunţă timp de 30 de zile la toate apanajele existenţelor lor îndestulate, constând în maşini, „ţoale", bani de buzunar la discreţie, cluburi de fiţe, pentru a ţine pieptul unor realităţi ceva mai presante şi mai lipsite de glorie. „Aleşii" urmează să locuiască la grămadă, într-un apartament cu trei camere din cartierul bucureştean Pantelimon, nemobilat şi neutilat, dotaţi cu un buget „de criză", care va trebui să le ajungă pentru amenajarea casei, asigurarea hranei, plata chiriei şi a cheltuielilor şi întrajutorarea nevoiaşilor.

La un anumit moment al ex­­perimentului, cei cinci tineri „de fiţe" vor fi nevoiţi să treacă la munca de jos, prestând slujbe ingrate pentru a-şi asigura supravieţuirea într-o sărăcie autentică, „made in Romania". Producţia de la Kanal D mizează pe efectul comic al situaţiilor de criză şi se lansează sub semnul unei întrebări retorice: „Merg mână-n mana fiţele cu sărăcia?". Avem o oarecare suspiciune în ceea ce priveşte răspunsul, dar vă lăsăm să descoperiţi singuri, în serile de joi, de la 20.30, la Kanal D, cum reuşesc cei cinci „fantastici" să îşi împlinească... destinul proletar.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite