Bizarerii regale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Un mic slalom prin istorie poate furniza amănunte picante sau revoltătoare despre o seamă de conducători de stat.

Regele Castraveţilor

În 931, regele Theinhko al Burmei a mâncat castraveţii unui sătean fără să îi ceară acestuia permisiunea. Furios, fermierul l-a ucis pe suveran şi şi-a însuşit tronul, sub numele de Nyanng-u Sawrahan. Din dorinţa de a evita tulburările politice, regina a acceptat schimbarea fără să crâcnească. Nyanng-u a devenit cunoscut drept „Regele Castraveţilor” şi a domnit în Burma timp de 33 de ani.

Bastarzii Franţei

Imediat după căsătoria cu Ingeborg a Danemarcei în 1193, regele Filip Augustus al Franţei a cerut divorţul. În ciuda opoziţiei papei Celestine al III-lea, regele s-a „orientat” imediat spre o nouă soţie, ceea ce l-a determinat pe suveranul pontif să emită o drastică interdicţie: în 12 decembrie 1199, toate bisericile au fost închise, iar atâta timp cât regele îşi respingea soţia, niciunul dintre supuşi nu avea voie să întreţină relaţii conjugale.

Interdicţia a fost menţinută până în 7 septembrie 1200, iar toţi copiii născuţi în perioada respectivă au fost consideraţi nelegitimi. Augustus s-a întors la regina Ingeborg abia în anul 1213.

Drepturi „divine”

În mod normal, „drepturile divine” ale regilor includeau siluirea fecioarelor sau perceperea birurilor. Totuşi, în 1627, Carol I al Angliei le-a ordonat supuşilor să îşi colecteze urina după un anumit grafic, în funcţie de anotimp, şi să o predea autorităţilor. Urina era folosită la crearea salpetrului, un ingredient al prafului de puşcă. Regele a pretins drepturi şi asupra oricărui petec de pământ pe care se găseau reziduuri animale.

Clismele lui Ludovic al XIV-lea

Regele Ludovic al XIV-lea avea obiceiul de a face clisme în timpul adunărilor de la curte sau al întrevederilor cu oamenii de stat. Clisma era o procedură extrem de populară în secolul al XVII-lea, dar puţini erau la fel de entuziaşti precum Regele Soare, care a făcut în jur de 2.000 de clisme de-a lungul vieţii, majoritatea în public.

Regina moartă

Ines de Castro era iubita lui Dom Pedro, moştenitorul tronului Portugaliei. Conducătorul de drept al ţării, Regele Alfonso, era obsedat că cei doi îndrăgostiţi complotează împotriva lui şi a ordonat asasinarea lui Ines, în1355. Când Pedro a urcat în cele din urmă pe tron, în 1357, a decis să se răzbune.

După ce i-a supus pe asasini unor torturi inimaginabile, a poruncit deshumarea iubitei sale Ines, a îmbrăcat-o în veşmintele regale şi a dat curs ceremonialului de înscăunare. Cadavrul a fost uns şi încoronat, supuşii au fost nevoiţi să îi jure credinţă iar nobililor li s-a cerut să îngenuncheze şi să sărute mâna reginei moarte.

Ştiaţi că...

 ....majoritatea insecticidelor sunt făcute pe bază de nicotină, ingredientul din componenţa tutunului care dă dependenţă?

image

 ... elasticele se păstrează mai mult timp dacă sunt ţinute la frigider?

 ... în 1848, Cascada Niagara s-a oprit din curgere timp de 30 de ore, din cauza faptului  că un bloc imens de gheaţă a obturat în totalitate cursul râului Niagara?

 ... în Era Victoriană, grădinarii profesionişti nu plantau butucii de vie fără a îngropa, în prealabil, la rădăcină, un leş de măgar?

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite