Avatarurile lui Bond

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul spion ficţional James Bond poate fi urmărit în cea mai recentă dintre aven­turile sale, „Quantum of Solace" („007 - Partea lui de consolare"), care rulează în premieră la HBO, duminică 29 noiembrie, de la ora 20.00

Personajul James Bond, alias Agentul 007, a fost creat în anul 1953, de autorul britanic Ian Fleming, care l-a „distribuit" în 12 romane şi două volume de povestiri. Bond a devenit faimos abia în 1962, când a debutat pe marele ecran, în pelicula „Dr. No", care a inaugurat, practic, cea mai longevivă, celebră şi profitabilă serie cinematografică britanică.

Franciza James Bond cuprinde la ora actuală 22 de producţii, realizate între 1962 şi 2008. Unul dintre cele mai recognoscibile personaje ficţionale moderne, James Bond este un agent operativ al Serviciilor Secrete Britanice (MI6), căruia i se încredinţează cele mai periculoase şi delicate misiuni de spionaj. Numele a fost ales de scriitorul Ian Fleming pe criteriul „neutralităţii":

„Am căutat cel mai simplu, cel mai plicticos şi mai banal nume din lume. «James Bond» este incomparabil mai bun decât un nume mai interesant, de genul «Peregrine Carruthers»", a explicat Fleming.

„În jurul lui au loc o sumedenie de întâmplări, care mai de care mai exotice, dar el rămâne tot timpul o figură neutră, un instrument anonim, dar eficace, mânuit de un departament guvernamental".

Bond este cunoscut şi sub numele de cod „007", unde prefixul „00" indică faptul că agentul are permisiunea de a ucide discreţionar, atunci când situaţia o impune. De numele său se leagă şi câteva replici anecdotice, dintre care cea mai celebră, intrată în circuitul „folcolorului" contemporan, este modalitatea seacă de prezentare:

„Mă numesc Bond. James Bond". Agentul 007 a fost întruchipat, de-a lungul anilor, de şase actori, a căror celebritate mondială rămâne, în mare măsură, tributară acestui rol. Cel care a deschis seria este actorul scoţian Sean Connery, selecţionat în urma unei asidue şi chinuitoare căutări din partea producătorilor.

Graţie şarmului său nativ, Connery s-a achitat cu succes de misiune şi l-a întruchipat pe Agentul 007 în şase pelicule. El a fost atât de convingător în rol, încât în genealogia lui James Bond a fost introdusă descendenţa scoţiană.

Ulterior, personajul a fost interpretat de actorul australian George Lazenby (cu o apariţie), urmat de patru britanici: Roger Moore (cu şapte producţii Bond), Timothy Dalton (cu două), Pierce Brosnan (cu patru) şi Daniel Craig. Acesta din urmă este Agentul 007 „în exerciţiu" şi apărut până acum în două producţii - „Casino Ro­yale", din 2006, şi „Quantum of Solace", din 2008, care poate fi urmărită duminică seara la HBO.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite