„Australia“, povestea unui succes românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Australia“, povestea unui succes românesc
„Australia“, povestea unui succes românesc

Povestea unei echipe de fotbalişti „homeleşi“ din Timişoara, care ajung la Campionatul Mondial de la Melbourne, Australia, l-a inspirat pe regizorul Claudiu Mitcu.

„Australia“, regizat de Claudiu Mitcu şi coprodus de HBO şi de LibraFilm, a fost prezentat în avanpremieră la TIFF anul acesta. Pe 8 august, de la orele 23.35, la HBO, poţi urmări prestaţia echipei de fotbal naţionale a oamenilor fără adăpost la Homeless World Cup, care a avut loc anul trecut, la Melbourne, Australia.

Regizorul Claudiu Mitcu mărturiseşte: „Ideea filmului (Australia) îi aparţine lui Tudor Giurgiu. În august 2008 mi-a povestit despre subiect, eu am mers la Timişoara să-i cunosc şi au urmat câteva luni în care am stat cu ei, timp în care am reuşit să-i fac să uite de camera de filmat şi să fie naturali“.

Întrebat de ce a ales acest subiect, Mitcu răspunde simplu: „Pentru că subiectul nu era făcut în România, pentru că personajele sunt puternice şi foarte diferite din punct de vedere al caracterului“.

Dincolo de reuşita „homeleşilor“, filmul redă poveştile fotbaliştilor. Mitcu mărturiseşte: „Am cunoscut nişte oameni pe lângă care trecem nepăsători şi nu ne întrebăm de ce au ajuns în stradă. Doi dintre ei au ajuns la casa de copii «pentru că mama s-a enervat şi i-a dat cu cleştele în cap lui tata, tata a paralizat şi mama a ajuns la puşcărie, iar noi la casa de copii», altul a ajuns pe stradă pentru că n-a mai suportat un tată beţiv etc“.

Iniţial reticenţi faţă de camera de luat vederi, cei şase protagonişti ai documentarului „Australia“ s-au învăţat repede cu regizorul, devenind naturali.

„Am avut posibilitatea să filmăm în nişte locuri mai puţin accesibile pentru că am fost însoţiţi de Claudiu Kostity, un fel de lider al oamenilor străzii din Timişoara.“

Uneori hilară, de multe ori dramatică, povestea celor şase fotbalişti care au plecat pentru a cuceri lumea prin fotbal s-a făcut cunoscută prin intermediul documentarului lui Claudiu Mitcu. Viziune netrucată asupra vieţii unor oameni parcă veniţi dintr-o altă lume, „Australia“ rămâne o mărturie clară a existenţei unor oameni extraordinari, care sunt defavorizaţi social, într-o ţară în care nu sunt priviţi cu respect.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite