Arca lui Noe, în format digital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arca lui Noe,  în format digital
Arca lui Noe, în format digital

Arca digitală a lui Noe reprezintă materializarea visului unui socio-biolog american, Edward Osborne Wilson.

Răsplătit în anul 2007 cu premiul TED (distincţie creată de organizaţia academică non-profit cu acelaşi nume, care se acordă persoanelor cu „idei care ar putea schimba lumea“), Wilson şi-a exprimat dorinţa ca omenirea să poată beneficia de o „Enciclopedie a Vieţii“ (Encyclopedia of Life).

Ideea lui viza crearea unei uriaşe baze de date online, accesibilă în mod gratuit, care să conţină referinţe despre toate cele 1,8 milioane de specii cunoscute, din ecosistemul planetei.

Un vis materializat

În scurt timp, viziunea lui Wilson a devenit „operaţională“, graţie unor donaţii în valoare de 12,5 milioane de dolari, din partea Fundaţiilor MacArthur şi Alfred P. Sloan.

Inventarul a luat proporţii imediat, aşa încât, la ora actuală, sunt deja indexate 150.000 de specii. În proiect s-au implicat până acum 250 de specialişti şi peste 1.200 de „cetăţeni de ştiinţă“.

Textele, imaginile şi materialele video pot fi încărcate online de către toţi cei interesaţi, iar conţinutul este atent monitorizat de către specialişti. Finalizarea „Enciclopediei vieţii“ este preconizată pentru anul 2017.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite