Alergiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dată cu venirea primăverii, multe persoane se plπng că strănută excesiv sau că ochii lăcrimează mai mult decat de obicei. Rinitele, eczemele, conjunctivitele şi astmul bronşic sunt

O dată cu venirea primăverii, multe persoane se plπng că strănută excesiv sau că ochii lăcrimează mai mult decat de obicei. Rinitele, eczemele, conjunctivitele şi astmul bronşic sunt cπteva dintre formele alergiilor de primăvară. Responsabil de apariţia lor este, în primul rπnd, polenul. (Material realizat de dr. Dana Harbuz Miricioiu)

Alergia este, de fapt, o reacţie a sistemului imunitar la anumite substanţe străine, denumite alergeni. Deşi la alte persoane nu determină nici un fel de simptome, fiind inofensive, aceste substanţe sunt percepute de către organismul sensibilizat drept periculoase. Răspunsul în faţa prezenţei lor constă în declanşarea unor reacţii în lanţ, care determină apariţia anticorpilor şi a limfocitelor în cantităţi mari, cu scopul de a distruge alergenii.

Alergiile pot fi produse, practic, de orice fel de substanţă: polen, mucegai, praf, medicamente, alimente, animale de casă. În această perioadă a anului, sunt frecvente alergiile provocate de polen, ale căror manifestări sunt accentuate de infecţiile virale, dar şi de stările emoţionale.

Denumite şi polinoze, alergiile de primăvară apar în perioada de înflorire a plantelor. Polenul florilor, mesteacănul, plopul, teiul, iarba de gazon determină persoanelor sensibile alergii care sunt cu mult mai accentuate cu cπt se suprapun altor alergeni: mucegaiuri, acarieni, părul sau dejecţiile animalelor de companie.

Metode de prevenire şi tratament Evitaţi plimbările în aer liber; Este bine să închideţi uşile şi ferestrele casei special în timpul după-amiezelor; Renunţaţi la fumat; Dacă aveţi animale de companie în casă, ele nu trebuie să intre în dormitorul copiilor! Nu vă trataţi singuri, ci apelaţi la un medic specialist alergolog. Testele alergenice pot identifica agentul responsabil de alergia de care suferiţi, iar tratamentul recomandat vă poate vindeca.

Scrisoarea săptămanii

Pπrvu D. Spirea, comuna Peretu: "Sunt pensionar şi am o boală de piele de 10 ani. Am fost la spital, mi s-a dat reţeta de Hidroxizin 25 mg cu Clorfeniramin 4 mg. Acestea s-au scos din farmacii de 4 ani. Mi s-a recomandat Ketotifen. Iau maxim 4 pastile pe zi şi nu au nici un efect. Ce trebuie să iau de la farmacie"? Stimate domn, probabil că afecţiunea dv. e de natură alergică.

Nu aţi specificat însă diagnosticul precizat de medicul dermatolog. Din păcate, nu vă pot recomanda decπt să consultaţi un dermatolog, care vă va recomanda un tratament adecvat. Pentru vindecarea bolii contează, foarte mult, şi colaborarea pe care o aveţi cu medicul respectiv. Multă sănătate!

Ai probleme de sănătate? Nu ezita să ne scrii. Specialistul nostru, dr. Dana Harbuz Miri- cioiu, va răspunde scrisorii săptămanii.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite