Putin şi poporul rus...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine-şi imaginează că autorităţile de la Moscova dorm în cizme şi visează la vremurile de glorie ale sovietelor, se înşală amarnic.

Kremlinul este ancorat în realităţile secolului XXI chiar mai mult decât unele state cu pretenţii din UE. „Vulturul bicefal" Putin-Medvedev speculează orice şi reacţionează prompt, menţinând Rusia la masa de joc a liderilor lumii.

Comunicatul purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, publicat pe site-ul instituţiei, este o dovadă de netăgăduit că interesul Moscovei în zonă rămâne viu. Limbajul este nediplomatic şi tonul extrem de agresiv. „Mamuşka" Rusia dă semnale şi trage sfori (lungi) în zonă, cu toate că NATO şi-a extins graniţele până sub nasul ei.

Preşedintele Băsescu ştie asta. Şi mai ştie că ruşii nu-l vor avea la inimă niciodată, aşa cum nu vor avea nici România. Prin urmare, Traian Băsescu merge pe o strategie simplă în relaţia cu Moscova: ce-am avut şi ce-am pierdut!? Aici nu e indicat a ne grăbi să-i condamnăm impetuozitatea. Poate că nu greşeşte fundamental, spre deosebire de alte domenii.

Pe de altă parte, piaţa rusească nu poate fi ignorată de către România. Pe viitor trebuie avută serios în vedere, conştienţi fiind însă că deschiderea ei este, practic, tot o decizie politică. Este clar că preşedintele Traian Băsescu nu mai are cum să determine deschiderea acestei pieţe. Poate succesorul său, dacă „preţul" nu va fi piperat. Oricum, Rusia îi detestă pe cei slabi şi-i striveşte cu prima ocazie. Istoria ne-a demonstrat că teama şi servilismul nu a salvat pe nimeni din calea ruşilor. Dimpotrivă.

Ruşii ştiu foarte bine că „au uitat" să mai plece din Basarabia şi că vreme îndelungată au luat ce-i mai bun din România, pe gratis. Nu strică să le reamintim asta, din când în când, atunci când sar calul. Aşa cum se întâmplă şi acum.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite