VIDEO şi FOTO Vila lui Ceauşescu, refugiul uitat din inima pădurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe drumul de la Piteşti la Câmpulung, merită să faci un popas pe domeniul din satul Argeşelu, din comuna Mărăcineni, unde liderul comunist vâna căprioare şi mistreţi.

Conacul construit în timpul domniei regelui Carol al II-lea a fost confiscat de comunişti şi transformat în vilă de protocol. E un loc superb, neatins de timp şi necunoscut turiştilor.

După un drum lung şi plictisitor pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, părăseşti centura ocolitoare a oraşului Piteşti prin zona de est, în apropiere de centrul comercial Euromall. Aici, pe malul Argeşului, e un loc numai bun pentru o scurtă oprire în care să te dezmorţeşti un pic şi să stai la un picnic sau să-i urmăreşti pe localnicii veniţi la pescuit. De aici drumul continuă spre satul Argeşelu, din comuna Mărăcineni, aflată la 15 kilometri distanţă de Piteşti. Şoseaua e denivelată şi plină de gropi, însă peisajele compensează tot chinul.

VEZI AICI GALERIA FOTO CU VILA FAMILIEI MICESCU

Foişorul din lemn este construit lângă aleea principală



Ici-colo, pe marginea Drumului Naţional 7, întâlneşti câte o tarabă improvizată cu roşii apetisante sau zmeură abia culeasă. Sătenii din Mărăcineni sunt buni gospodari, iar legumele şi fructele lor sunt căutate de cei care au mai trecut prin zonă şi se nimeresc pe aici.

Din loc în loc, de-o parte şi de alta a şoselei se întinde câte o livadă de meri încărcată cu fructe frumoase. De la intrarea în Mărăcineni mai faci câţiva kilometri până la indicatorul care avertizează că trebuie să virezi la stânga, către satul Argeşelul, iar de aici mai sunt doi kilometri de mers, pe un drum comunal, până la conac. Case construite în stil brâncovenesc, curţi largi, pline de flori şi verdeaţă, îţi încântă privirea.

Aici s-a scris Constituţia din 1938

O poartă albă, în formă de semicerc, străjuieşte intrarea pe proprietatea care i-a aparţinut avocatului Istrate N. Micescu, ministru al Afacerilor Străine şi al Justiţiei în timpul domniei regelui Carol al II-lea. Casa familiei Micescu a fost confiscată de regimul comunist şi apoi transformată în vilă de protocol pentru Nicolae Ceauşescu.

Cuprins de curiozitate şi fascinat de misterul ce pluteşte în aer, păşeşti pe drumul pietruit care şerpuieşte pe dealul împădurit. După câţiva zeci de metri, printre copacii umbroşi se zăreşte capela familiei. Ridicată din cărămidă, între anii 1939 şi 1943, construcţia nu a fost terminată nici până astăzi.

image

Una dintre statuile zeiţei greceşti Maia veghează în faţa terasei 



Scări pietruite şi alei cu băncuţe din piatră pe care poţi să-ţi tragi sufletul împânzesc pădurea. Mergi înainte pe aleea principală şi dai de un foişor construit din lemn, iar după câţiva brazi albi se profilează silueta impozantă a vilei. În vârful dealului, ca o cetate care veghează asupra comunei, stă adâncit în liniştea pădurii conacul Miceşti. Construită într-un stil arhitectural neoromânesc clasic, în anul 1928, clădirea are subsol, parter, mansardă şi două terase largi, la parter şi la etaj.

Vila încă păstrează aerul de epocă, iar colbul vremii a rămas impregnat în pereţii săi.File importante din istoria ţării s-au scris aici: cel mai reprezentativ membru al familiei, avocatul Istrate Micescu, a elaborat Constituţia din 1938 în biblioteca reşedinţei sale de vară.

Moştenitorii revendică proprietatea familiei

Clădirea este împărţită în şapte apartamente, fiecare având cameră de zi, dormitor şi baie. Ferestrele largi sunt acoperite cu obloane de lemn care completează arhitectura casei. Din păcate, mobilierul original, realizat din lemn masiv, nu s-a mai păstrat, fiind înlocuit, însă în holul de la intrare poţi admira un şemineu de Ruffer, intact după mai bine de 70 de ani.

În spatele conacului, o altă alee pietruită îţi conduce paşii către Casa Muzelor sau cabana de vânătoare, cum o mai numea Micescu. Aici îşi aduna el prietenii - Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Lucian Blaga, Octavian Goga, dar şi alte nume mari ale culturii româneşti. Vei recunoaşte aici elementele arhitecturale munteneşti şi porţile mari, din lemn sculptat.

Terasa oferă o vedere de ansamblu asupra pădurii. Două statui ale zeiţei greceşti Maia păzesc vila aflată în proprietatea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat. Moştenitorii au dat statul în judecată, în încercarea de a-şi recupera proprietatea. Însă vila poate fi încă vizitată, iar pentru un răgaz tihnit, departe de agitaţia locurilor bătute de toată lumea, conacul de la Argeşelu este o destinaţie excelentă.

Generalul De Gaulle, un vânător cu statură

Nicolae Ceauşescu venea periodic la vânătoare pe domeniul din Argeşelu. Bătrânii satului povestesc că totul se ţinea în secret la acea vreme şi doar împuşcăturile care răsunau prin pădure le dădeau de înţeles că acolo se organizau partide de vânătoare. „Îmi amintesc când a venit Charles de Gaulle. A aterizat cu elicopterul sus, pe deal, într-o poiană. Au venit foarte mulţi apropiaţi de-ai lui Ceauşescu atunci. Au organizat o masă mare şi partide de vânătoare. Au împuşcat căprioare, mistreţi, mufloni. Am fost şi eu atunci la masă şi am avut ocazia să-l văd pe Charles de Gaulle. I-au lungit patul cu o jumătate de metru ca să poată să doarmă, că era foarte înalt", povesteşte Nicolae Grigore (78 de ani).

image

Aleea cu trepte, un loc prin care s-au perindat multe personaje importante



„Am fost administrator acolo, în 1951. Vila a funcţionat o perioadă, pe vremea comuniştilor, ca şcoală de şefi de ocoale silvice. Veneau pădurari din toată ţara. După ce s-a desfiinţat şcoala venea Ceauşescu în vizită aici. Dormeau aici, sărbătoreau Anul Nou cu alţi conducători de state", îşi aminteşte Constantin Popescu (85 de ani).

" Îmi amintesc când a venit Charles de Gaulle (...) I-au lungit patul cu o jumătate de metru ca să poată să doarmă, că era foarte înalt."
Nicolae Grigore
78 de ani

Apartamentul prezidenţial, 200 de lei pe noapte

Localizare. Vila Micescu se află în satul Argeşelu, din comuna Mărăcineni, la 15 kilometri de Piteşti.

Acces. Se poate ajunge cu maşina, pe DN 73, care leagă Piteştiul de Câmpulung. În comuna Mărăcineni virezi la stânga, spre satul Argeşelu. Din Bucureşti se poate ajunge pe A1. De la Euromall intri pe centura Piteştiului, apoi drumul continuă pe DN 73. Din Capitală, distanţa este aproximativ 130 de kilometri.

Cazare. Vila poate fi închiriată pentru diferite evenimente, petreceri, team-building. Apartamentul prezidenţial poate fi închiriat cu 200 de lei pe noapte în weekend, iar celelalte apartamente sunt disponibile la preţuri cuprinse între 120 şi 160 de lei (telefon 0751.215.999). O alternativă este pensiunea Catering Show, situată între Mărăcineni şi Mioveni, unde o cameră costă între 95 şi 160 de lei. Camerele au baie, frigider, aer condiţionat, seif, televizor, internet şi televizor. Turiştii au la dispoziţie bar, restaurant, terasă, salon pentru micul dejun, recepţie non-stop şi loc de joacă pentru copii (telefon 0724.586.269).

image
image

Camera de zi (sus) şi dormitorul apartamentului prezidenţial



Agrement. Drumeţii prin pădure, înot în piscina din parcul vilei. În comună se află un teren de fotbal sintetic, dotat cu instalaţie de nocturnă, care poate fi închiriat.

Informaţii.  Amănunte despre această zonă şi despre comuna Mărăcineni puteţi găsi pe site-ul www.cjarges.ro.

image
image
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite