FOTO Forbes: Cum se transformă un sportiv într-un brand internaţional?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coco Popescu împlineşte 16 ani în decembrie, odată cu expediţia din Antarctica
Coco Popescu împlineşte 16 ani în decembrie, odată cu expediţia din Antarctica

Ce ar putea transforma o alpinistă româncă de 16 ani într-un brand mondial? Primii şapte vulcani ai Globului ar putea fi un început tocmai bun.

În ianuarie, Abby Sunderland, o adolescentă de 16 ani din California pleca să facă înconjurul lumii la bordul ,,Wild Eyes", un velier de 12 metri, propunându-şi să atace recordul unei australience de aceeaşi vârstă care înconjurase Globul în 210 zile. La jumătatea traseului, o desfăşurare de forţe în valoare de circa 116.000 de lire sterline o salva din apele oceanului, aducând-o înapoi pe uscat - înfrântă, dar cu un contract de reality-show în buzunar, cu planul unei cărţi în care să-şi relateze aventura şi cu promisi­unea că va încerca din nou să bată re­­­cor­dul. Asta cu un alt velier de 500.000 de dolari precum ,,Wild Eyes", sponsorizat, ca şi primul, tot de o mare corporaţie americană.

În timp ce brandul adolescentei doborâtoare de recorduri a fost deja lansat... la apă de către Sunderland, o româncă de 16 ani încearcă să marcheze la rândul ei premiere mondiale, şi o face la înălţime. Crina ,,Coco" Popescu din Râşnov a urcat deja pe primele cinci vârfuri ale lumii şi îi mai lipsesc două pentru a finaliza circuitul ,,Seven Summits". Din circuitul ,,Seven Volcanoes", al celor mai înalte şapte vârfuri vulcanice de pe cele şapte continente, îi mai lipseşte unul singur, iar în luna decembrie adolescenta ar putea să prindă doi iepuri dintr-o lovitură. Escaladând cele mai înalte vârfuri din Antarctica - vulcanul Sidley (4.181 metri) şi muntele Vinson (4.897 metri) - ar deveni prima femeie care încheie circuitul ,,Seven Volcanoes" şi i-ar mai rămâne de cucerit doar vârful Everest pentru a termina şi cursa pentru ,,Seven Summits".

Escaladare Exclusivistă

Expediţia în Antarctica se ridică la 70.000 de euro, din care costul celor două escaladări ajunge la 50.770 de euro iar restul sunt cheltuieli de transport şi logistică.  Fiind un petic izolat al planetei, ghidajul alpinistic în Antarctica este, practic, un monopol instaurat de o mână de oameni care oferă servicii calificate în lumea alpiniştilor drept aproape ,,exclusiviste".

Pare un efort financiar imens, pe lângă efortul de a escalada doi munţi, însă românca ar deveni şi primul alpinist care combină într-o singură expediţie explorarea a două vârfuri din Antarctica şi, totodată, unul dintre pionierii alpinismului pe vulcanul Sidley, până acum rezervat misiunilor de cercetare. De când a anunţat că va escalada Sidley, alţi 20 de alpinişti şi-au manifestat deja dorinţa de a-l urca la rândul lor în acest sezon iar ,,intrigile" internaţionale au inclus şi o mică ,,lovitură sub centură" a americanilor, care şi-au planificat o expediţie înaintea echipei rusului Alexander Abramov în care se află românca.

Care ar fi miza acestor şicane? În primul rând orgoliul, pentru că de stimulente financiare nu poate fi vorba. ,,Din păcate Guiness Book nu omologhează asemenea recorduri", explică Radu Teodorescu, de la Clubul Montan Altitudine care, alături de tatăl lui Coco, reprezintă echipa care se luptă pentru a duce la îndeplinire ,,proiectul Antarctica".

Din suma de 70.000 de euro s-au strâns până acum 41.000 de euro, provenind 95% de la corporaţii. Chiar dacă raportul de forţe este zdrobitor în favoarea companiilor, eforturile mărunte ale elevilor care au donat câte opt lei din alocaţie pentru visul ei o impulsionează pe Coco să se lupte pentru a strânge restul de 29.000 de euro şi a-şi depăşi limitele. ,,Vreau să duc steagul României acolo sus", rosteşte ea încet şi neaşteptat de timid pentru o adolescentă la un pas să scrie istorie. Până să devină la fel de cunoscută precum Abby Sunderland şi o ţintă la fel de tentantă pentru sponsori, Coco Popescu mai are nevoie de răbdare şi de... marketing, însă ascensiunea brandului său e inevitabilă. Important este să-şi cunoască ,,mesajul". Şi, doar citind pe tricoul cu care a venit  la interviu, devine evident că micuţa Coco şi-l ştie prea bine: ,,Tot mori. Măcar trăieşte la înălţime!".  

Citiţi mai multe despre performanţele lui Coco Popescu şi recordurile bătute de aceasta în numărul 43 al revistei Forbes România.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite