Care a fost evoluţia puterii de cumpărare a salariatului mediu în ultimii 20 de ani?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clasa de mijloc a avut cel mai mult de suferit dupa anii '90
Clasa de mijloc a avut cel mai mult de suferit dupa anii '90

Salariul mediu pe economiei, principalul criteriu luat în considerare în România la alcătuirea clasei de mijloc, este cel mai fidel indicator al creşterii economice. În ultimii 20 de ani, puterea de cumpărare a salariatului mediu din România a urmărit fidel evoluţia economiei în ansamblu.

De la un procent de 100% în 1989, puterea de cumpărare pentru un salariat cu venituri medii s-a diminuat în 1993 la  60%, nivel în jurul căruia a oscilat între anii 1998 şi 2002, pentru ca începând din 2005 să intre pe un trend puternic ascendent, odată cu relansarea economiei autohtone. Maximul puterii de cumpărare a fost atins în 2008, de 179%, conform calculelor Institutului pentru Calitatea Vieţii, fiind şi anul în care economia României a urcat cu peste 7%.

Criza economică şi diminuarea salariilor în special în sectorul privat au adus în 2009 primul an de scădere a puterii de cumpărare cu peste trei procente. Situaţia s-a înrăutăţit dramatic în primele patru luni ale acestui an, când aceasta s-a redus cu peste 40%.

O evoluţie similară se observă şi în coşul de consum al unei familii din clasa medie. Conform calculelor Institutului pentru Calitatea Vieţii, în 2009 veniturile acestei familii acopereau dublul coşului minim necesar unui trai decent. În iunie 2010, luându-se în considerare diminuarea salariilor bugetarilor cu 25%, veniturile aceleiaşi familii abia vor reuşi să depăşească cu 11% coşul minim al unui trai decent. Asta înseamnă că în doar o jumătate de an posibilităţile materiale ale unei familii cu două salarii medii s-au redus cu aproape jumătate.

Citiţi mai multe despre pericolele care pândesc, în contextul crizei, clasa de mijloc din România, în numărul 32 al revistei Forbes România.

Click pe poza pentru a vedea o imagine marita a graficului!

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite