De ce europenii nu vor beneficia de ieftinirea carburanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă până acum estimările indicau că preţul barilului va urca la 90 de dolari, ultimele prognoze arată o scădere de până la 60 de dolari pe baril. Europenii nu vor beneficia însă de ieftinirea carburanţilor

În perioadele de incertitudine a economiei mondiale, investitorii manifestă o aversiune crescută faţă de asumarea riscurilor. Aprecierea dolarului, care a ajuns pe 25 mai la cotaţia de 1,22 unităţi pentru un euro, îndreptându-se rapid spre paritate, a contribuit în mare măsură la scăderea cotaţiilor petrolului.

Un dolar puternic determină reducerea consumului în ţările europene din cauza faptului că preţul carburanţilor exprimat într-un euro mai slab este mai mare. La începutul lunii mai, mai exact pe 3 mai, preţul petrolului a fost de 87,47 dolari pe baril, acesta atingând în aceeaşi zi maximul pe anul în curs (89,51 dolari pe baril).

Ultimele zile ale lunii au adus însă o scădere de 22% faţă de cotaţia maximă, ajungându-se la 68 de dolari pe baril. Scăderea cotaţiei petrolului sub 69 de dolari pe baril, considerat acum în practica bursieră prag-suport, poate conduce la atingerea de noi minime în jurul valorii de 65 de dolari pe baril. Mai mult, în absenţa speculatorilor, preţul tinde spre valoarea dată de cererea şi oferta din acest moment, care se situează în prezent la aproximativ 60 de dolari pe baril.

AVERSIUNE FAŢĂ DE RISC. Scăderea bruscă a cotaţiilor bursiere nu este însă conjuncturală, speculatorii renunţând masiv la contractele la termen în care pariau pe aprecierea în continuare a cotaţiilor.

Conform datelor furnizate de Comisia SUA pentru Tranzacţiile Futures cu Mărfuri, în săptămâna 11-18 mai, fondurile cu capital de risc (hedge funds) au renunţat la 32% din contractele prin care mizau pe o scumpire a ţiţeiului, cel mai mare procentaj din ultimele opt luni. Ieşirea marilor investitori instituţionali de pe această piaţă reduce şansele unor tranzacţii speculative care să conducă la noi valuri de scumpiri. Vânzările au provocat şi majorarea ofertei, rezervele de petrol din SUA crescând spre sfârşitul lunii mai la valori-record ale ultimilor 20 de ani.

Scăderea acţiunilor cotate la principalele burse internaţionale a antrenat, de asemenea, un nou val de ieftinire a ţiţeiului, sub 68 de dolari pe baril în cadrul tranzacţiilor din 25 mai. Evoluţia coordonată a burselor de mărfuri cu cele de acţiuni denotă faptul că investitorii urmăresc prognozele referitoare la şansele de relansare a economiei mondiale.

O dezvoltare mai rapidă înseamnă o cerere crescută de resurse energetice şi, implicit, o scumpire a petrolului. Însă, măsurile de austeritate anunţate de principalele economii europene, de la Spania la Germania şi Marea Britanie pentru reducerea deficitelor bugetare, i-au făcut pe investitori să se îndoiască de soliditatea creşterii economice în acest an. China, care se confruntă la rândul ei cu puternice presiuni inflaţioniste, ar putea să ia măsuri pentru înăsprirea condiţiilor de creditare, ceea ce ar conduce la încetinirea ritmului de dezvoltare.

Citiţi mai multe despre prognozele legate de preţul barilului de petrol, în numărul 32 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite