FORBES: Topul datoriilor guvernamentale din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine sunt marii datornici ai Uniunii Europene?

Măsurile luate pentru stabilitatea zonei euro trebuie să fie radicale, pentru că Grecia nu este nici pe departe un caz izolat. Pactul de Stabilitate ar fi trebuit să fie ancora pentru o monedă euro puternică. Însă multe dintre ţările din zona euro au încălcat în numeroase rânduri  regula de bază a deficitului bugetar de maximum trei procente.

Deficitul public în zona euro a fost anul trecut de 6,3% iar datoria guvernamentală s-a ridicat la 78,7% din Produsul Intern Brut (PIB), conform raportul Eurostat dat publicităţii pe 22 aprilie. Documentul arată că o bună parte din state sunt împovărate de datorii şi trebuie să-şi reducă cheltuielile bugetare, pentru a nu ajunge în situaţia Greciei.

Alături de greci, italienii aveau la finalul anului trecut o datorie publică de peste 115% din PIB, ceea ce i-a inclus pe lista statelor cu probleme, ironic botezată ''PIIGS''. Anul trecut, datoria Greciei era de 115% din PIB, dar anul acesta se estimează că va ajunge la 123%, conform Comisiei Europene (vezi tabel Topul datoriilor guvernamentale din UE).

image

Citiţi mai multe despre viitorul monedei unice euro în numărul 31 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite