Lecţia poloneză. Sau cum să aduci bani la buget!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilustraţie: Cătălin Zaharia
Ilustraţie: Cătălin Zaharia

În loc să inventeze taxe şi impozite care sufocă mediul de afaceri, statul ar trebui mai bine să scoată la vânzare acţiunile pe care încă le deţine la diverse companii. Din vânzarea deţinerilor la doar câteva dintre societăţile la care mai este acţionar, România ar putea încasa mai mult de patru miliarde de euro.

Polonezii şi-au propus pentru 2010 să vândă acţiuni la companiile de stat, în valoare de peste 6,7 miliarde de euro. Aproximativ jumătate din această sumă, poate fi obţinută de România doar din vânzarea unei părţi din acţiunile pe care statul le are în societăţile din sectorul energetic.

Romgaz, Nucleareelectrica şi Hidroelectrica, societăţi la care statul deţine peste 80% din acţiuni, sunt "perlele coroanei". Valoarea de piaţă a acestora depăşeşte 2,8 miliarde de euro, potrivit calculelor realizate de casele de brokeraj care au analizat portofoliul Fondului Proprietatea - care este şi el acţionar la aceleaşi companii.

Decizia de a păstra doar pachetul necesar pentru menţinerea controlului în aceste companii (de 51%) şi vânzarea restului de acţiuni, ar aduce statului aproximativ 1,1 miliarde euro, doar din cele trei companii.

Alte aproximativ 180 de milioane de euro se pot adăuga din vânzarea pachetelor de 23% din acţiunile pe care Ministerul Economiei şi Comerţului le are la Transgaz şi Transelectrica.

La fel poate proceda şi în cazul celor trei mari complexe energetice: Craiova, Turceni şi Rovinari, fiecare în parte cu o valoare de piaţă estimată de casele de brokeraj la aproximativ 100 de milioane de euro. Vânzarea unor participaţii minoritare, aşa încât să-şi menţină controlul în respectivele societăţi ar putea aduce în buzunarul statului mai mult de 90 de milioane de euro.

Energie

Mai mult decât atât, statul ar putea renunţa la acţiunile din companiile unde este acţionar minoritar. Din vânzarea pachetului de 20 de procente pe care-l mai deţine în capitalul social al companiei Petrom, statul ar mai putea face rost de alti aproximativ 800 de milioane de euro.

Şi bani la fel de buni pot fi obţinuţi din vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni (între 24% şi 37% din capitalul social) cu care statul a rămas după privatizarea societăţilor de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale. Având ca reper aceleaşi estimări, realizate de casele de brokeraj pentru portofoliul Fondului Proprietatea, statul ar mai putea încasa din vânzare acestora alte aproximativ 400 de milioane de euro.

Alte cel puţin 200 de milioane de euro, într-o estimare conservatoare, mai pot fi aduse de vânzarea unor participaţii minoritare la companii monopol de stat sau considerate a fi de importanţă strategică, precum Poşta Română, Loterie, Imprimeria Naţională sau CEC Bank. Şi asta fără ca statul să cedeze dreptul de control în societăţile respective. 

Iar nevoia de bani a bugetului de stat poate fi completată din vânzarea acţiunilor deţinute la companiile de transport feroviar. Numai din vânzarea Societăţii Naţionale CFR Marfă s-ar putea obţine circa 500 de milioane de euro, potrivit unor estimări realizate de Asociaţia Industriei Feroviare.

Plus de transparenţă

Pe aceeaşi listă de vânzări se pot înscrie şi aeroporturile Henry Coandă, Aurel Vlaicu, Mihail Kogălniceanu sau Aeroportul Timişoara. Între acestea doar vânzarea Aeroportului Internaţional Henry Coandă ar putea aduce între 32 şi 89 de milioane de euro, în funcţie de dimensiunea pachetului înstrăinat.

Polonia ar putea fi un exemplu pentru România. Am avea astfel nu doar mai mulţi bani la buget, ci şi presiuni mai mici pe cheltuielile bugetare. Dar efectele colaterale ar fi cu mult mai importante: un stat mult mai puţin prezent în economie şi o transparenţă mai mare a companiilor respective. Şi nu în ultimul rând, folosirea bursei pentru aceste tranzacţii (tot pe model polonez) ne-ar face o piaţă de capital mai puternică şi mai atractivă pentru toate categoriile de investitori.

Mai puteţi citi în numărul 24 al revistei „Forbes România"

Gutenberg a murit. Trăiască Steve Jobs! Am fost cu toţii atât de preocupaţi să găsim punctele slabe ale noului IPad lansat de Apple, încât am trecut cu vederea ceea ce tableta lui Steve jobs poate face pentru industria media. O poate salva.

Bomba cu ceas a îndatorării globale. Banii cheltuiţi pentru ieşirea din recesiunea mondială vor necesita ani întregi de rambursare şi ne vor arunca pe toţi în agonie!

De pe uliţă pe bursă. Aninoasa este prima comună din România ajunsă pe Bursa de Valori Bucureşti. Emiterea de obligaţiuni este ultima găselniţă la care apelează tot mai multe primării pentru a stinge datoriile pe care le au la bănci.

În căutarea clientului perfect Obţinerea unui credit a devenit o misiune aproape imposibilă. Catalogate drept prea darnice în urmă cu doi ani, băncile sunt acum mult prea restrictive. Cum arată clientul ideal pe timp de criză?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite