Guvernul amână premeditat listarea la bursă a Fondului Proprietatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Popescu a preluat în decembrie 2009 conducerea Fondului Proprietatea. Pentru cât timp?
Ionuţ Popescu a preluat în decembrie 2009 conducerea Fondului Proprietatea. Pentru cât timp?

De cinci ani, fiecare guvern promite listarea Fondului Proprietatea dar deciziile luate până acum demonstrează contrariu. Intrarea pe bursă este departe de a se realiza şi anul acesta.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, s-a grăbit, la preluarea mandatului, să anunţe listarea, pe piaţa reglementată, a Fondului Proprietatea pentru sfârşitul anului. Termenul limită este unul fantezist.  Deciziile care trebuiesc luate pentru ca listarea să fie operaţională stau la mâna guvernului şi a Parlamentului.

DRUM LUNG.  Semnarea contractului cu Franklin Templeton, două Hotărâri de Guvern pentru modificarea actului constitutiv al Fondului, convocarea unei noi Adunări Generale a Acţionarilor, stabilirea modalităţii de listare sunt doar câştiva din paşii ce trebuie parcurşi pentru ca Fondul Proprietatea să ajungă pe bursă anul acesta.  

Măsurile luate până acum arată clar că Guvernul nu se grăbeşte să lase din mână Fondul Proprietatea. Contractul cu Franklin Templeton  n-a fost semnat nici până în prezent deşi au trecut mai bine de şase luni de la câştigarea licitaţiei. Motivele au fost destule. Contractul cu fondul american a fost renegociat deşi onorariile au rămas aceleaşi iar Guvernul a preferat să mandateze de două ori, aceeaşi persoană, pentru semnarea contractului.

În plus, s-a decis schimbarea conducerii instituţiei deşi începerea mandatului lui Franklin Templeton înseamnă încetarea mandatului pentru actualul directorat. După cinci ani de la înfiinţarea Fondului Proprietatea, Ministerul Finanţelor continuă să fie acţionarul majoritar cu aproape 60%. Statul nu pare deloc interesat să grăbească acordarea despăgubirilor. Potrivit legii, orice despăgubire în numerar sau acţiuni înseamnă deficit la buget. 

Citiţi mai multe despre planurile de viitor ale Guvernului în legătură cu Fondul Proprietatea în numărul 25 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite