Forbes. Cine mai are dreptul la PFA şi cu ce costuri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa privată este lovită din nou de guvernanţi. În vizor sunt persoanele fizice autorizate. Cine mai are dreptul la PFA şi cu ce costuri? 

Modificările aduse de Guvern la regimul de taxare a PFA (Persoane Fizice Auto­­rizate), intrate în vigoare de la 1 iulie, au creat haos în rândul celor care utilizează această formă de activitate economică. Şi nu sunt puţini la număr. Aproape 560.000 de contribuabili (contabili, consultanţi, jurnalişti, avocaţi, specialişti IT, medici şi farmacişti) sunt puşi în situaţia de a-şi reconsidera activitatea pe care o desfăşoară din cauza condiţiilor severe impuse PFA-urilor. Iar lipsa unor norme de aplicare îi debusolează pe cei direct afectaţi.

„Nu ştim cum se va decide dacă o persoană desfăşoară o activitate dependentă sau independentă şi cine va trebui să plătească acele contribuţii sociale, acestea fiind calculate solidar de către plătitor şi beneficiar", explică Mihaela Scărlătescu, Managing Partner la firma de avocatură Scărlătescu Law Office. Cu atât mai mult cu cât legea lasă loc la interpretări. Criteriile de clasificare a unei persoane din independentă în dependentă nu sunt deloc clare, iar acest lucru oferă o libertate mult prea mare Fiscului, care poate abuza în stabilirea unei activităţi. Cu alte cuvinte, dacă Fiscul va considera că nu funcţionaţi ca şi PFA, ci ca un „salariat mascat", veţi datora toate taxele şi contribuţiile aferente salariului, ceea ce implică o dublare a costurilor.

CHELTUIELI DUBLE. Dacă până la 1 iulie, veniturile obţinute din PFA-uri erau impozitate cu 16% cotă unică, plus contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS), în valoare de 5,5%, de-acum înainte, pe lângă impozitul de 16%, valoarea contribuţiilor sociale datorate va fi de 16,5% (CAS, plus CASS, plus şomaj), plafonată însă la cinci salarii medii brute pe economie (baza de calcul maximă este de 9.180 de lei). În cazul în care Fiscul decide că venitul obţinut din PFA este de natură salarială, costurile cresc cu aproximativ 43%. La contribuţiile individuale suportate de beneficiar se adaugă alte 27 de procente, contribuţiile angajatorului.

De exemplu, un PFA în domeniul IT, care prestează servicii unei firme din domeniu, această activitate poate fi considerată ca dependentă, deci compania va trebui să plătească toate contribuţiile de asigurări sociale. La un contract lunar de 4.000 de lei, prestatorul va scoate din buzunar 1.650 de lei, iar beneficiarul 1.160 de lei.

ATENTAT LA INIŢIATIVA PRIVATĂ. Pentru a nu intra în această categorie, o persoană înregistrată ca PFA trebuie să aibă cel puţin doi clienţi, să deţină sediu propriu, să nu fie în relaţie de subordonare cu beneficiarul şi să nu utilizeze baza materială a acestuia. Noul sistem de impozitare este considerat de avocaţii în domeniu ca discriminatoriu. „Eu ca şi contribuabil înregistrat ca PFA îmi asum riscul să nu vreau şomaj sau pensie, dar statul mă obligă să le vreau", spune avocatul Mihaela Scărlătescu. „Cei care sunt persoane fizice dependente plătesc aceleaşi contribuţii ca şi angajaţii, deşi nu au aceleaşi drepturi". Efectele impozitării suplimentare a veniturilor din PFA vor fi aceleaşi ca şi în cazul aplicării impozitului minim: dispariţia!

Citiţi mai multe despre costurile ataşate statutului de PFA în numărul 36 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite