Forbes. Uniunea Europeană vrea să transforme Dunărea în brand

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul presupune o mai bună accesare a fondurilor UE deja existente
Proiectul presupune o mai bună accesare a fondurilor UE deja existente

Regiunea, nu continentul. Partea, nu întregul. Concretul, nu generalul. Iată principiile unei strategii europene de dezvoltare a sudului Europei, având fluviul Dunărea drept coloană vertebrală, în care se înscrie și România. 

Ideea că într-o lume globalizată (a se citi competitivă) alianţele sunt cheia supravieţuirii nu e deloc nouă. În schimb, crearea unei alianţe între statele riverane Dunării este un proiect de dată recentă care prinde tot mai mult contur în această perioadă. „Strategia Dunării" a fost, de altfel, tema evenimentului Bucharest Business Forum, organizat la mijlocul lui octombrie, de World Trade Institute București, Ministerul Afacerilor Externe și fundaţia germană Steinbeis. Forumul a pus laolaltă oameni de afaceri, reprezentanţi ai Guvernului, Comisiei Europene, ONG-urilor și mass-media pentru a da cât mai multă concreteţe proiectului. Pe scurt, ideea centrală a forumului a fost consolidarea unei alianţe între cele 14 state din regiunea Dunării care are în centru Germania - de fapt locul din care izvorăște fluviul, al doilea ca mărime din Europa.

Proiectele Regionale, un Nou Trend

Acest proiect nu presupune bani noi de la Uniunea Europeană, ci o mai bună accesare a fondurilor deja existente - capitol la care România nu stă deloc bine, capacitatea de absorbţie fiind de sub 10%. Strict pentru proiectul Dunării mai sunt disponibile circa 50 de miliarde de euro (fonduri europene), a spus Viorel Ardeleanu, coordonator naţional privind strategia Dunării. Din 2008 când s-au pus bazele proiectului au fost deja alocate alte 50 de miliarde de euro, mai spune Ardeleanu.

„Este un trend acum în toată Europa pe ideea de proiecte regionale transfrontaliere, iar cel al Dunării este un exemplu", susţine consultantul de business Valeriu Nistor de la Soar Management. El spune că au tot mai multă prioritate proiectele care au în comun geografia și mai puţin politica. Ele sunt mai ușor de administrat și pornesc de la fundamente concrete (de exemplu, vecinătatea Dunării). Eric Bartha, directorul World Trade Institute - unul dintre organizatori - avansează o idee de marketing. El crede că în curând ar putea apărea brandul „de Dunăre" pentru produsele sau serviciile realizate în colaborare de firmele care se vor ralia acestei strategii. Este, până la urmă, vechea idee de cluster - foarte la modă în Statele Unite. Iar Silicon Valley - zona din statul american California în care își au sediul mai toate firmele de top din IT - este poate cel mai cunoscut cluster al lumii.

Apropo de modelul american, ideea de cluster implică și transferul de tehnologie dinspre mediul universitar spre cel industrial. Iar pentru anul viitor, este planificată înfiinţarea la București a unei academii a Dunării care va oferi consultanţă mediului de afaceri, organizaţiilor guvernamentale și altor instituţii. „Un transfer de tehnologie, de la specialiști la mediul de afaceri - acest lucru lipsește României", consideră Heinz Trasch, directorul fundaţiei Steinbeis din landul german Baden-Wurtemberg - parte a proiectului. Strategia Dunării își propune să creeze sinergii în domenii precum producţia și educaţia, turismul și cultura, industria alimentară și sănătatea, IT&C-ul și media.

Și ca un element de culoare, deși strategia Dunării este o temă nouă pentru mediul economic românesc, proiectul nu este și o premieră istorică. Cu 150 de ani în urmă, se puneau bazele Comisiei Europene a Dunării din care a făcut parte și Regatul României. Ideea în mare este aceeași: exploatarea potenţialului comercial al Dunării. În acea perioadă s-a dezvoltat foarte mult orașul-port Sulina. Un precedent din care se poate învăţa. 

Citiţi mai multe despre proiect şi despre modul în care vor fi accesate fonduri UE deja-existente în vederea derulării acestuia în numărul 43 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite